USO: Da li je vreme za Novakov drugi trofej?

Izvor: B92, 28.Avg.2015, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USO: Da li je vreme za Novakov drugi trofej?

Sezona traje 11 meseci, ali samo su četiri tačke u kojima ceo teniski svet sa nestrpljenjem čeka svaki meč, svaku vest i svaki detalja van terena.

Te tačke jesu Gren slem turniri, a poslednji ovogodišnji počinje u ponedeljak u Njujorku – US open.

Đokovićeva druga titula, Marijeva druga, Federerova šesta ili neki novi Čilić? Do odgovora nećemo doći tako lako, ali hajde da vidimo koje delove slagalice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nam je otkrio žreb.

Novak Đoković prošao je odlično – izbegao je Vavrinku u četvrtfinalu i Marija u polufinalu, a u prvoj nedelji turnira neće igrati ni sa jednim igračem koji ima reputaciju ’ubice džinova’ ili sa nekim serverom.

Jedini znak pitanja u žrebu jeste Nadal – nesumnjivo je Španac van forme i nema samopouzdanja, ali nije baš za radost kada je on preko puta mreže već u četvrtfinalu. Nekako nije prirodno, a ne zaboravite da je to čovek koji je pre dve godine u nizu osvojio Montreal, Sinsinati i US open.

Sousa i Pospišil u prve dve runde trebalo bi da budu samo zagrevanje, a prvi nosilac na putu jeste Andreas Sepi – Italijan jeste dobio Federera u Melburnu i namučio je Đokovića u Parizu pre tri godine, ali to su samo kapi u moru, Sepi spada u tip igrača koji vrlo retko pobeđuje jače od sebe.

Ni protivnik u četvrtoj rundi ne bi trebalo da predstavlja poteškoću – Bautista-Agut je solidan teniser, ali brz izrazitog oružja kojim bi pripretio Novaku, pri tom nikada nije prošao dalje od četvrtog kola na najvećim turnirima. Mogući rival je i David Gofan – lepa tehnika, ume da odigra inspirisano, ali ako nije pobedio onakvog Đokovića u Sinsinatiju, teško da će u Njujorku.

Rafael Nadal pred sobom ima dvojicu igrača od kojih je gubio ove sezone – Fonjinija i Felisijana Lopesa, koji ga je savladao nedavno u Sinsinatiju. Prvi protivnik mu je mladi Borna Ćorić, a potencijalni rival u osmini finala jeste Miloš Raonić, koji na američkoj turneji nije dobio nijedan meč i još nije u formi posle povrede stopala.

Rafa kaže da se oseća bolje i da igra bolje nego što to rezultati pokazuju, ali da li je to dovoljno da se pobedi Đoković? Teško, mada Nadala nikada ne treba otpisivati, to je više puta dokazao i to nije zgoreg ponoviti.

Đoković je pretplaćen na završnicu US opena, od 2007. godine svaki put je makar u polufinalu, ali i dalje ima samo jednu titulu. U bližoj prošlosti problem su mu bili mečevi polufinala po velikoj vrućini i sparini – jedva je izašao na kraj sa Vavrinkom pre dve godine, a prošle je ispao od Nišikorija. Takođe, finale 2012. godine sa Marijem igralo se po prilično vetrovitim uslovima.

Sada bi oba ta faktora mogla da budu umanjena činjenicom da se na stadionu Artur Eš počelo sa izgradnjom krova, što bi moglo da smanji eventualne nalete vetra i da donese više hlada u popodnevnim časovima.

Novak nije blistao u Montrealu i Sinsinatiju, ali sada se sve to zaboravlja, pošto se samopouzdanje može crpsti sa izvora dve ovosezonske Gren slem i četiri Masters titule.

Da li će magična deseta titula doći u Njujorku?

Zanimljivi mečevi prvog kola: Nadal – Ćorić, Verdasko – Has (dva veterana sa mnogo znanja), Fiš – Ćećinato (poslednji Mardijev turnir u karijeri).

Projektovani Novakov protivnik u polufinalu jeste Kei Nišikori, koji će imati nezgodan put ka završnici turnira na kojem je prošle godine igrao u finalu (više o Keijevoj sezoni pročitajte OVDE).

Per jeste talentovan, ali neće napraviti mnogo problema Nišikoriju, kao ni Štepanek ili Ilhan u drugom kolu, ali meč sa Robredom ili Dolgopolovom u trećem kolu već bi mogao da bude druga priča. Tomi je iskusan igrač koji se neće uplašiti ako mu se ukaže prilika, forhendom može da diktira ritam i da kazni eventualnu pasivnost Japanca (koja mu nije strana), a Dolgo ume da ’poludi’ kada se najmanje očekuje.

Osmina finala najverovatnije će doneti okršaj sa Francuzom – Žo-Vilfredom Congom ili Gaelom Monfisom. Od Conge je Nišikori ispao u Parizu, a beton je podloga koja Žou više leži nego šljaka. Jedini okršaj sa Gaelom, 2014. u Haleu, Nišikori je dobio u tri seta, ali Monfis je rovit i van forme, pa nije verovatno i da će dogurati dotle.

David Ferer još se nije zvanično povukao sa turnira, iako se muči sa povredom lakta i nije igrao još od turnira na travi u Notingemu. Ili će se povući ili će doći van forme, u svakom slučaju to otvara prostor za druge igrače.

Žeremi Šardi prvi je na redu – posle rezultata karijere u Montrealu (polufinale) želi da ostvari nešto više i u Njujorku, gde je samo jednom dogurao do treće runde. Takođe, Marin Čilić dolazi sa prijatnim uspomenama na svoju jedinu Gren slem titulu, ali i s pritiskom da odbrani što više bodova. Neće mu biti lako, u trećem kolu ide na Dimitrova, koji ne igra dobro ove sezone, ali je pokazao naznake poboljšanja u Sinsinatiju.

Druga četvrtina deluje najotvorenije i nemojte se iznenaditi ako dobijemo polufinalistu kojeg nismo očekivali.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Nišikori – Per, F. Majer – Kližan. Ovde je i naš Filip Krajinović, na startu igra sa kvalifikantom.

Prošle godine je u četvrtfinalu odigrao dva izvanredna seta sa Đokovićem u četvrtfinalu – posle toga je pao, ali taj susret bio je najava da Endi Mari ponovo može da igra na vrhunskom nivou. Ove sezone je sjajan, konačno je i osvojio veliku titulu, i to pobedom nad Novakom u Montrealu, ali pravi povratak u vrh može da označi tek trofej ili makar pobeda nad nekim od najvećih suparnika na Gren slem turniru.

Škot nije oduševljen žrebom, pošto već na startu igra sa Nikom Kirjosom. Australijanac jeste smeten stvarima koje mu se događaju van terena, za koje je uglavnom sâm kriv, ali ima li boljeg načina da počne da se govori o njegovoj igri nego da pobedi šampiona iz 2012? Kirjosa inspiriše velika pozornica, ali moraće da bude pribran i da drži visok procenat prvog servisa ako misli da dobije šansu za senzaciju, pošto ga Mari sigurno neće shvatiti olako.

Ipak, Endi će sigurno u meč prvog kola uložiti više energije nego što je planirao, ali prvi sledeći nosilac na putu mu je Tomaž Beluči, koji i na dva dobijena seta ne uspeva da poveže meč bez velikih oscilacija, a kamoli na tri.

U osmini finala Marija čekaju ili Kevin Anderson ili mladi Dominik Tim – prvi će morati da odigra meč života da bi savladao Marija, a drugom ipak još nedostaje iskustva i strpljenja u razmenama, mada mnogi čekaju turnir na kojem će Austrijanac da ’bukne’.

Stan Vavrinka bi trebalo da bude Marijev protivnik u četvrtfinalu – iako su ga mučila leđa i u Sinsinatiju je igrao vrlo slabo, Švajcarac je već pokazao da je i te kako opasan kada uhvati zalet na Slemovima. Nosioci na putu (Sok, pa Troicki ili Simon) daju mu dovoljno vremena da pronađe svoju A igru pre duela sa Marijem, kojeg je 2013. baš u Njujorku pobedio u istoj fazi turnira (Škota su tada doduše mučila leđa).

Mari mora da ima agresivni mentalni sklop kakav je imao u finalu Montreala sa Đokovićem ako misli da se ponovo nađe u situaciji da osvoji Gren slem trofej. U suprotnom, mogao bi ranije nego što planira da završi takmičenje.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Mari – Kirjos, Simon – Jang.

Izlazak iz krize: Troicki igra sa mladim Amerikancem Tijafoom, potom sa pobednikom meča Herison – Ram. Vreme je da se prekine niz poraza.

Ni Rodžer Federer nema baš najlakši žreb za prvo kolo – Leonardo Majer je 33. teniser planete, poseduje snažne servis i forhend, a u jedinom međusobnom meču, u Šangaju prošle godine, Argentinac je propustio pet meč lopti i izgubio sa 9-7 u taj brejku trećeg seta.

Filip Kolšrajber ’imao je’ Federera u Haleu, sada bi trebalo da se sastanu u trećem kolu – Nemac jeste nezgodan protivnik, poseduje sve potrebne udarce, ali vrhunski igrači računaju da će pasti kada je napotrebnije i uglavnom bivaju u pravu.

Osmina finala Rodžeru bi trebalo da donese okršaj sa nekim od divova – Iznerom ili Karlovićem, a Švajcarac kroz karijeru obično nema problem sa takvim tipom igrača, tu njegov blok-ritern naročito dolazi do izražaja.

Gaske je u prethodnih nekoliko meseci pokazao naznake poboljšanja na mentalnom planu, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno da ozbiljno izazove Federera u potencijalnom meču četvrtfinala. Takođe, tu je projektovan Tomaš Berdih, koji ponovo mirno plovi u svojoj zoni solidnih rezultata, ali daleko od najvećih dostignuća.

Ipak, upravo Čeh je jedan od krivaca što Rodžer nije igrao finale u Njujorku još od 2009. godine, pošto ga je 2012. pobedio u četvrtfinalu. Berdih je Federera dobio i na Vimbldonu 2010. godine, tako da mu trijumf te vrste nije stran – “ima nešto u mojoj igri što mu ne leži“, rekao je Tomaš jednom prilikom.

Federer je u Sinsinatiju prikazao tenis koji je podsetio na njegove najslavnije dane – nije pretrpeo nijedan brejk, a susreo se i sa dvojicom najboljih riternera sadašnjice, Marijem i Đokovićem. Istina, u Njujorku su uslovi drugačiji, sporiji, i podloga i loptice, ali i Federer je pet puta već osvajao trofej tu, tako da postoje svi preduslovi za još jedan odličan turnir.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Hjuit – Nedovjesov (Rasti se oprašta od US opena), Federer – L. Majer, Rosol – Donaldson (18 god, obratite pažnju). Naš Janko Tipsarević igra sa Giljermom Garsija-Lopesom.

Jeste li ga zaboravili: Dastin Braun, Nadalov ’dželat’ sa Vimbldona, u prvoj rundi igra sa Holanđaninom Robinom Haseom.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.