Prvoklasna senzacija: 117. teniser sveta eliminisao Novaka

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvoklasna senzacija: 117. teniser sveta eliminisao Novaka

Nikada se nije desilo u karijeri Novaka Đokovića da ga sa Grend slem turnira izbaci igrač koji nije među 100 najboljih na ATP listi sve do današnjeg dana kada ga je u 2. kolu Australijan opena savladao Rus sa uzbekistanskim pasošem Denis Istomin sa 3:2, po setovima 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4, posle četiri sata i 50 minuta igre.

Prvi set je trajao skoro sat i po vremena i ono što nije bilo dobro za Novaka je da ga je izgubio i to posle propuštene set lopte u taj-brejku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Međutim, kada je osvojio naredna dva seta činilo se da sve teče po planu i da Istomin neće imati snage da se vrati u meč.

Ni veliki broj Novakovih neiznuđenih grešaka (ukupno 72) nisu nagoveštavale da bi Đoković mogao da pretrpi poraz, ali ono što je brinulo je njegova preterana nervoza što se videlo u nekoliko navrata kada se raspravljao sa sudijom Marijanom Alves.

Ono što je takođe brinulo je da je Istomin nastavio da servira u istom ritmu, i forhendima da osvja poene (ukupno 63 vinera). Brejk u ranoj fazi četvrtog seta omogućio je Uzbekistancu da dođe do taj-brejka, pošto mu je Đoković uzvratio sredinom seta, a u 13. gemu ista slika kao u prvom setu.

Malo ko je očekivao da će veliki šampion Novak Đoković, koji u svojim rukama ima desetine dobijenih mečeva u petom setu, praktično biti bez šanse da u odlučujućim momentima uradi bllo šta. Nije uspeo srpski teniser da dođe ni do prilike za brejk u petom setu, a jedna od dve koju je iskoristio IStomin bila mu je dovoljna za najveći uspeh u karijeri.

Đokoviću se nije desilo još od 2008. godine da bude eliminisan u tako ranoj fazi nekog Grend slema. Ujedno, Novak je izgubio veliki broj poena pošto je u Melburnu branio titulu, a kako nije uspeo da je odbrani Endi Marej će povećati bodovnu razliku na ATP listi bez obzira šta uradi u Australiji.

10. gem - Istomin je skinuo Đokovića sa trona u Melburnu. Novakov poraz i predaja trofeja - 6:7, 7:5, 6:2, 6:7, 6:4, posle četiri sata i 50 minuta igre.

6. gem - Neverovatnim servisima posle četiri i po sata igre Istomin osvaja još jedan svoj servis gem i prilazi na dva koraka do pobede - 2:4

Break, and hold.#Istomin draws first blood in the 5th set, and he's consolidated his lead to 4-2* v Djokovic#AusOpen pic.twitter.com/kjP7A9Qo0w— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2017

1. gem - Uz samo jedan izgubljen poen Đoković osvaja prvi gem - 1:0

Denis Is-da-MAN!

Is a major upset brewing? The WC is certainly making #Djokovic sweat as the match heads into a 5th set...#AusOpen pic.twitter.com/f9VvH63nKB— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2017

13. gem - As udarcem Istomin koristi treću set loptu u taj brejku i uvodi meč u peti set - 6:7. Teniseri su na terenu već četiri sata i 10 minuta, malo ko se tome nadao.

1. gem - Malo je nedostajalo da Đoković nastavi seriju brejkova, ali Istomin spasava jednu brejk loptu i dolazi do 0:1

Order restored as #Djokovic serves out the set comfortably.

The only thing disturbing the Serb at the moment are some poor line calls... pic.twitter.com/6KlizPMBSv— Live Tennis (@livetennis) January 19, 2017

8. gem - Konačno nešto kraći set, svega 40 minuta. Tri Đokovićeva brejka donose mu vođstvo od 2:1. Ponovo je sudija Marijana Alves bila u glavnoj ulozi, korigovala je odluku linijskog sudije na set lopti, a ispostavilo se da je on bio u pravu što je Đoković i dokazao čelendžom.

3. gem - Prvi put u meču Novak pravi brejk u ranoj fazi seta, čini se da Istomin ostaje bez snage - 2:1

When you're only 2 sets in & not sure how much longer this will go for...

Where are you watching from #sleepisfortheweak crew? #ausopen pic.twitter.com/UoTGZvyxtX— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2017

Idemo!@DjokerNole levels things up to take the 2nd set 7-5 against #Istomin.

Match so far: 143m#AusOpen pic.twitter.com/RHiy7ZwnBb— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2017

12. gem - Osvaja Đoković drugi set i poravnava na 1:1. I ovaj set je trajao skoro sat vremena, ukupno su na terenu već dva sata i 25 minuta, a igraće se još najmanje dva seta.

5. gem - Došao je Nole konačno do brejk lopte, ali ponovo je protivnik u tim momentima odlično servirao ne dozvolivši brejk - 2:3

#Djokovic pic.twitter.com/ME8ZImyuvJ— doublefault28 (@doublefault28) January 19, 2017

1. gem - Gde je stao u prvom Istomin je nastavio u drugom setu - 0:1

13. gem - Prvi set osvaja Denis Istomin pošto je taj brejk dobio rezultatom 10:8. NIje Novak iskoristio set loptu na svoj servis, Uzbekistanac jeste pa posle 87 minuta igre vodi sa 1:0

12. gem - Prvi put u istoriji duela Đokovića i Istomina igraće se taj-brejk - 6:6

8. gem - Odmah ribrejk, treću priliku u ovom gemu koristi Novak, ukupno šestu i dolazi do izjednačenja - 4:4

2. gem - Istomin znatno lakše dobija svoj servis gem - 1:1

A 16- minute first game #Djokovic #AusOpen pic.twitter.com/EXV6Wn2zOf— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2017

1. gem - Već na startu meča Istomin je imao čak šest brejk lopti, ali ih je Novak poništio i poveo sa 1:0 posle 24 odigrana poena i gema koji je trajao 16 minuta

Novak #Djokovic is out on RLA for his 2R match #AusOpen pic.twitter.com/zsvElwQdEP

U pet dosadašnjih duela i 13 odigranih setova Uzbekistanac je samo jednom uspeo da dođe do šest osvojenih gemova što mu je bilo dovoljno samo da oteža put Đokoviću do trijumfa u Kanadi 2013. godine.

Zanimljivo je da su dva tenisera već dva puta odmerila snage na Australijan openu i oba opu puta je to bilo u 2. kolu. Dve pobede srpskog tenisera nisu na kraju bile srećne pošto u baš te dve sezone (2010. i 2014. godine) nije uspeo da dođe do trofeja.

Rus sa pasošem Uzbekistana trenutno je na 117. mestu na ATP listi, a najdalje je dogurao pre tri i po godine kada je bio 33. među teniskim profesionalcima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.