Poslednji ples velikog Pita Samprasa

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji ples velikog Pita Samprasa

To je bilo poslednje sveameričko Gren slem finale i poslednja stranica jednog od najvećih rivalstava u istoriji tenisa.

To je bio poslednji meč u karijeri velikog Pita Samprasa.

Tenis sam počeo da pratim uz elegantnog Stefana Edberga, ali sam se u taj sport zaljubio uz Pita Samprasa.

Amerikanac grčkog porekla je za mnoge do pojave Federera, Nadala i Đokovića bio nedodirljiv kao najbolji teniser u istoriji. On je bio jedan od onih sportskih velikana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koje navijate iako dominiraju.

Nije osvojio Rolan Garos, nije nikada bio dominantan na šljaci, ali je na ostalim podlogama bio nedodirljiv za sve. A, imao je u tom periodu ozibljnu konkurenciju. Agasi, Kurijer, Čeng, Beker, Ivanišević, Rafter... Svi Gren slem šampioni, svi sjajni igrači koji su tokom 90-ih i početkom 21. veka gledali u leđa pravoslavcu iz Merilenda.

Sampras je u karijeri osvojio 14 Gren slemova, a poslednji, osvojen 2002. godine na US openu, bio je poseban iz nekoliko razloga.

Vimbldon je bio turnir na kojem je Sampras ostvario najveće uspehe u karijeri. U Londonu je osvojio sedam titula i samo je tamo slavio od 1997. godine, sve do US opena 2002.

Koliki je podvig napravio na terenima Flašing medouza te godine govori i podatak da je nekoliko meseci pred početak turnira na Vimbldonu poražen u drugom kolu od anonimusa iz Švajcarske Džordža Bastla u drugom kolu. U Njujork je stigao kao 17. nosilac i potpuno bez samopouzdanja.

“To je verovatno bio najteži period u mojoj karijeri. Osećao sam se izgubljeno, bez trunke samopouzdanja. Osećao sam se tužno zbog tenisa koji sam igrao, a i sa trenerima sam imao problema”, priseća se Sampras.

Tokom karijere je dominirao igrajući jednostavan tenis. Fantastičan servis, maestralni voleji i ono što je uz smeč iz skoka bio njegov zaštitni znak – forhend iz trka. Takvom igrom osvojio je 13 Gren slemova, uključujući i četiri US opena.

Međutim, 2002. je napunio 31 godinu, nije bio više toliko dobar, a tokom godine je čak tri puta promenio trenera. Poslednji u nizu bio je njegov bivši trener Pol Anakon. Njegov cilj nije bio da popravi igru ili kondiciju Samprasa, već da mu povrati samopouzdanje.

“Pol me je podsetio ko sam i šta sam uradio tokom karijere u tenisu. Iako su me svi otpisivali i sumnjali u mene, bilo je važno da ja to ne uradim. On me je ubedio da još uvek mogu da igram na visokom nivou. Nije bilo razloga da mu ne verujem. Nisam osvojio 13 Gren slemova blefirajući.”

Veliki izazov Sampras je imao u trećem kolu kada je posle velike borbe savladao Grega Rusedskog, koji je nakon meča istakao da je Amerikanac sporiji za korak i po nego što je bio na svom vrhuncu.

“To su svi u tom trenutku mislili. Ali, njemu je ta izjava dala dodatnu motivaciju i on nas je sve demantovao. Upravo zbog toga je veliki šampion”, rekao je Rusedski.

U četvrtom kolu rival je bio Tomi Has, koji je u tom periodu igrao najbolji tenis karijere. Sampras ga je dobio u četiri seta, a onda je u četvrtfinalu počistio nadolazeću zvezdu Endija Rodika u tri seta. U polufinalu imao je neočekivanog rivala, 24. nosioca Sjenga Šalkena i njega je takođe dobio u tri seta.

“Meč protiv Rodika je bio veoma bitan jer sam sačuvao telo. Lako sam dobio taj duel i to mi je ostavilo malo prostora u rezervoaru za finale.”

Sampras nije imao dan odmora između polufinala u subotu i nedeljnog finala, ali on je u meču za titulu bio mlađi od svog rivala 32-godišnjeg Andrea Agasija koji je prethodno pobedio Lejtona Hjuita u polufinalu.

“Nisam mogao da budem oduševljeniji. Uvek se pitate da li ćete imati ponovo takvu priliku. Tokom karijere sam igrao najbolji tenis protiv jednog od najboljih u istoriji. Čak i kada imate neverovatnu karijeru, nije sigurno da ćete imati takvo rivalstvo i takvog protivnika koji iz vas izvlači najbolji godinama. Za mene je ovo odavanje počasti našem rivalstvu. Biće to sjajan dan”, rekao je Agasi pred veliko finale.

Na kraju se radovao Sampras. Slavio je sa 6:3, 6:4, 5:7, 6:4 na istom terenu na kojem je dobio istog rivala 1990. godine kada je osvojio prvi Gren slem u karijeri sa 19 godina.

Za razliku od mršavka iz 1990. sada je Sampras bio zreo, oženjen čovek, a titulu je proslavio sa subrugom glumicom Bridžit Vilson koja je u tom trenutku nosila njihovo prvo dete.

Agasi i Sampras pružali su tokom 90-ih i početkom 21. veka nezaboravne mečeve ljubiteljima tenisa. Sampras je gotovo uvek dobijao važnije mečeve, dobio je četiri od pet Gren slem finala koje su odigrali i na kraju je imao šest pobeda više u direktnim duelima (20-14).

“Iskreno, ja nikada nisam bio igrač koji je mislio da je više bolje. Tako da mi taj poraz nije toliko teško pao. Jednostavno, postoji nešto ispravno u njegovoj karijeri. Pit je sveukupno bio bolji igrač od mene u važnim mečevima”, iskren je bio Agasi 10-ak godina posle tog poraza.

Ipak je bio i ljut na svog najvećeg rivala, ali samo zato što nije nastavio da igra profesionalno tenis. Sampras se povukao posle titule 2002. a Agasi je nastavio da igra na najvišem nivou još četiri godine.

“Bio sam razočaran u njega što nije nastavio. Jer, nekako želite da sa podijuma odete sa osobom sa kojom ste i došli na podijum, a ja nisam imao taj luksuz. Bio sam usamljen u naredne četiri godine, ali moram da kažem da svako bira svoju sudbinu. Pit je oitšao kao pobednik i to je bila prava stvar za njega.”

Sampras više nikada nije odigrao profesionalni turnir, iako je povlačenje iz tenisa objavio tek godinu dana kasnije. Tek kada je došao i prošao Vimbldon 2003. bio je siguran da je to kraj.

“Ne želim ni za čim. Ja sam igrao da bih pobedio, a kada je taj osećaj nestao nisam imao više volje da radim za neki cilj. Tada sam znao da moram da se suočim sa činjenicama. Mogao sam da igram još. Ali, emotivno sam bio gotov. Nije mi bio plan da osvojim Gren slem i povučem se. To se jednostavno desilo, ali što je najvažnije završio sam karijeru pod mojim uslovima. Kada se osvrenem, bio je to kul način da odem, osvojišvi poslednji Gren slem.”

Ne postoji mnogo velikana u sportu koji se povuku kao pobednici, na vrhuncu. To čak nije uspeo ni po mišljenju autora ovog teksta najbolji sportista u istoriji Majkl Džordan, iako je imao savršenu šansu 1998.

Pit Sampras je otišao kao kralj i kao takvog ga svi ljubitelji tenisa pamte i danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.