Podla taktika Monfisa ili manjak samopouzdanja?

Izvor: B92, 25.Sep.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podla taktika Monfisa ili manjak samopouzdanja?

Francuski teniser Gael Monfis jedan je od omiljenih igrača na ATP turu, ali je izgubio mnogo pristalica posle polufinala US opena.

Monfis je u borbi za finale na poslednjem grend slemu sezone izgubio od Novaka Đokovića sa 6:3, 6:2, 3:6, 6:2.

Francuz se našao na udaru kritika jer je igrao veoma čudno i, po mišljenju mnogih, folirao kako bi omeo rivala, ali je njegov trener Mikael Tinstrom.

„Monfis je bio malo pod stresom u polufinalu i nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << verovao svojoj igri, posebno na početku meča. Ona je pokušao da uspori tempo, češće je koristio slajs, što je u jednom trenutku preraslo u ekstremnu ’dozu’, dok Đoković uopšte nije mogao da igra i meč je postao čudan“, rekao je Tinstrom.

Sredinom prvog seta počeo je nonšalantno da udara, nije se kretao i njegovo ponašanje je bilo poprilično neobično. Sumnjalo se da ima neki problem, ali je vremenom to postalo taktika – nekarakteristični udarci, izlasci na mrežu i konstantni slajsevi iznervirali su Đokovića i doneli mu gotovo potpun rezultatski povratak u prvi set.

„Mogu da razumem kritike jer je tako izgledalo, ali u isto vreme mi nismo želeli da bude meč poput onog u kojem je Čilić na prošlogodišnjem US openu izgubio rezultatom 6:0, 6:1, 6:2, a u kojem je igrao slično od početka do kraja. Možda se činilo da je zabava, ali nije zabavno kada ne učinite ništa da promenite situaciju na terenu. Gael je pružio sve kako bi promenio ishod i stigao do svoje igre. Više bih voleo da je svoj tenis pronašao od starta meča, ali se to nije desilo i zbog toga je bio nervozan. To je značilo da nije mogao da pronađe ritam i da je nadigran u svakom poenu koji je pokušao da odigra. Čitava situacija dovela je do toga da ’preigra’ svaki poen, da bi posle nekoliko minuta na semaforu mogao da vidi rezultat 0:5. Morao je sebi da kaže da ne može ovako da nastavi jer će izgubiti svaki gem“.

Nekadašnji igrač, koji je 1996. godine stigao do četvrtfinala US opena, istakao je da je veoma teško spremiti taktiku za najboljeg igrača današnjice.

„Ne postoji slabost koju možete da eksploatišete. Biće uvek nekoliko uspona i padova, i stvarno morate da ga pritisnete kada dobijete priliku. Teško je dobro servirati protiv njega, prosto nemoguće, jer riternira ekstremno dobro i tera vas da dodatno rizikujete prilikom početnog udarca. To često dovodi do pada procenta ubačenog prvog servisa, što kasnije znači da ćete izgubiti. Takođe, učini da se osetite mnogo gore nego što u trenutku jeste. Prokleto je dobar u onome što radi!“.

Đoković je posle više od dva i po sata igre došao do 13. trijumfa u isto toliko međusobnih mečeva sa Monfisom, što je ogromna mentalna prednost.

„Naravno da je ta prednost važna. Gael zna da ono što obično radi nije dovoljno dobro za Đokovića, iako je mnogo napredovao i mislim da je i te kako sposoban da prekine Novakov ritam. Problem je ako loše krenete, te ne baš dobre misli će vas progoniti tokom čitavog meča“.

44-godišnji Šveđanin nije želeo da se ponovi scenario iz Toronta, kada je momak iz Pariza poražen 6:3, 6:2.

„Igrali smo protiv Đokovića na Mastersu u Kanadi pre nekoliko nedelja i Gael je bio Gael u dobrom izdanju, iako je bio poprilično izmoren posle Vašingtona. Vodio je 3:1 i sve se svelo na to da osvojio što je moguće više gemova, pošto je Novak slavio rezultatom 6:3, 6:2. Nije dobio mnogo gemova posle prva četiri na startu meča, osetio se nemoćnim i nije znao kako da osvaja poene. Rekao sam mu: ’Moraš da uradiš nešto drugačije kako bi promenio ishod duela, a ne samo da dozvoliš da se događa i nastaviš po starom’. Možda je to preozbiljno shvatio protiv Đokovića, ali ga je naterao da igra mnogo lošije od trenutka. To je sve. Nije želeo da pobedi? Ne verujem u to jer vi to ne možete da razumete“, zaključio je Tinstrom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.