PRETERAO, ALI... Žika Šarenica samo upozoren zbog skandalozne izjave

Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETERAO, ALI... Žika Šarenica samo upozoren zbog skandalozne izjave

Voditelj popularne "Šarenice" u razgovoru s malim teniserima napravio je grub gaf rekavši da je najvažnije dobro se udati.

Naime, u nedeljnom izdanju "Žikine šarenice", jedne od najdugovečnijih i najgledanijih emisija Javnog servisa, među desetinama gostiju našli su se i mladi teniseri. A onda im se obratio Žika...

Dečak iz Beča koji trenira već šest godina rekao je voditelju da će, kada poraste, prvo pobediti Endija Mareja pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Novaka Đokovića, a onda sve redom, na šta mu je Žika rekao da će svi pobeći s terena kada se on pojavi...

A onda se Žika okrenuo ka devojčici Eleni iz Aranđelovca, koja nije uspela išta da kaže o tenisu jer ju je odmah Žika presekao rečenicom:

"Ti ćeš biti Ana Ivanović. Da se dobro udaš posle..."

A deca su dobacila "Za Švajnštajgera"!

Ova izjava šokirala je veći deo milionskog auditorijuma "Šarenice" (brojka kojom se u kajronu RTS svakog vikenda hvali). Na društvenim mrežama oglasile su se mnoge dame, negodujući zbog Nikolićeve izjave.

Ovim je Žika poslao poruku da je ženin najveći uspeh da se uda, i to bogato. A karijera? Ma, nema veze... Čak ni ona koju je napravila Ana Ivanović, odnedavno Švajnštajger, nije tako važna... Nikolić je na ovaj način uvredio sve žene, ali i Anu Ivanović, koja je ostvarila svetski uspeh i koja za naše uslove zarađuje enormne sume novca!

Urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević kaže da će zbog ove izjave Nikolić snositi posledice.

- Žika je tradicionalan čovek, odnosno zagovornik tradicionalnih vrednosti kod nas i brak je za njega svetinja. Pretpostavljam da je želeo sve najbolje toj deci. No, s moje tačke gledišta, to je zaista nezgrapno rečeno. Takođe, Žika je upozoren za tu formulaciju kako mu se taj propust više ne bi ponovio. Ako mu se to sledeći put desi, biće sankcije druge vrste. Upozorenje je bilo usmenim putem - rekla je za "Blic" Kovačevićeva i malo opravdala Žiku, koji nam se do kraja dana nije javljao na telefon.

- Nije lako raditi živi program dva sata na plus 30 stepeni!

Novinari, poštujte kodeks - poručuju iz ministarstva.

Povodom lapusa voditelja RTS-a Žike Nikolića u emisiji "Žikina šarenica", kada se na ipak neadekvatan način obratio devojčici, teniserki koja je gostovala u emisiji, podsećamo sve novinare i medije da poštuju Kodeks rodno osetljivog medijskog izveštavanja, kao i da izbegavaju stereotipe i predrasude.

Verujemo da gospodin Žika Nikolić zaista nije imao lošu nameru i da je sporni lapsus nastao iz želje da se s decom našali. Ali uprkos tome, apelujemo na predstavnike medija da budu posebno pažljivi kada je u pitanju izveštavanje o rodnoj ravnopravnosti i ulozi devojčica i žena u društvu.

- Podsećamo da je Srbija potpisnica međunarodnih dokumenata o sprečavanju diskriminacije na osnovu pola, uključujući i Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena. Ustav Srbije, ali i drugi pravni dokumenti, garantuju ravnopravnost polova u Srbiji. U skladu s tim, obaveza novinara i novinarki je da koriste politički korektan govor i da izbegavaju izraze i termine koji su posledica stereotipa i predrasuda o polovima - kažu za „Blic“ u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu Zorana Mihajlović, na naše pitanje da li na Javnom servisu treba da se čuje izjava poput Nikolićeve, pa makar ona bila izgovorena u šali.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.