Nedimović: Omogućen izvoz jagnjećeg i goveđeg mesa u Kinu

Izvor: RTS, 23.Okt.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Omogućen izvoz jagnjećeg i goveđeg mesa u Kinu

U Beogradu sutra treća zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije i Poslovni forum Srbija-Slovenija. Uoči tih događaja o saradnji u agraru u Rumi su razgovarali srpski i slovenački ministar. U petak potpisan sertifikat sa Kinom o izvozu jagnjećeg i goveđeg mesa, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.Sa nemačkom kompanijom "Tenis" još nisu završeni tehnički razgovori. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Tri firme iz Srbije su obezbedile sertifikat, dve iz Vojvodine i jedna uz centralne Srbije za izvoz govedine i jagnjećeg mesa", rekao je Nedimović prilikom obilaska kompanije za proizvodnju voća "Donera", sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije, Dejanom Židanom.

On je dodao da se sa Kinom pregovara i o sertifikatu za izvoz mleka i delova svinjskog mesa i drugih proizvoda.
"Tržište nam je najvažnije, možemo da imamo svega, a ako ne možemo da plasiramo nemamo perspektivu", rekao je Nedimović.
On je istakao da je ovih dana intenzivno razgovarao sa ambasadorima više zemalja da bi utvrdio kakve su mogućnosti za izvoz. 
Sa nemačkom kompanijom "Tenis" još nisu završeni tehnički razgovori i ne zna se da li će biti potpisan ugovor i koliko će biti vredna ta investicija, rekao je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović. Kaže da priča da "Tenis" dolazi sutra nije tačna. 
"Nemačka kompanija je zainteresovana za osnivanje 10 farmi, a vrednost jedne je oko 20 miliona evra", rekao je Nedimović.

Dejan Židan, ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije, kaže da će zajedničkim nastupom na tržištu Evrope doći do obostranog napretka.
"Razvijanjem ruralnih sredina i pomaganje mladim poljoprivrednicima deo su nastojanja koja će biti zajednički realizovana", kaže Židan.
Ističe da Slovenija koodinira rad između 16 evropskih država, Srbije i Kine,i bilo bi im drago da imaju podršku Srbije.
Nedimović je dodao da je kompanija "Tenis" potrebna Srbiji, "jer nema dovoljno prasića i genetskog materijala".
Ministar Nedimović je negirao priče da Srbiji ne treba farma svinja, zato što ne izvozi to meso.
"Sada izvozimo u Rusiju, a termički obrađeno možemo da izvozimo i u Evropsku uniju", rekao je Nedimović i dodao da bi lokacije za farme mogle biti u opštinama Zrenjanin i Žitište.
Projekat "Tenis" započet je u decembru 2014. i prema potpisanom memorandumu o razumevanju, ta kompanija je zainteresovana za izgradnju 20 farmi u Srbiji. 
Prema tom dokumentu, svaka farma bi imala 2.500 krmača i godišnje bi isporučivala 65.000 tovljenika.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.