Lepo izdanje srpskog tenisa u Pekingu

Izvor: Politika, 06.Okt.2015, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepo izdanje srpskog tenisa u Pekingu

Ana Ivanović briljantno nadigrala Venus Vilijams 7 : 6 (3), 6 : 2, Novak Đoković dao Boleliju samo dva gema (6 : 1, 6 : 1) i sa bratom Đorđem prošao u drugo kolo parova

Ana Ivanović i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novak Đoković su juče igrali kako se očekuje od dvoje najboljih tenisera Srbije. Venus Vilijams je u Peking došla sa titulom u Vuhanu i vođstvom od 9 : 2 u međusobnim susretima, ali Anu Ivanović nije omelo ni vođstvo Amerikanke u oba seta. Prvi je dobila vrlo ubedljivom igrom u taj-brejku (7 : 3), a u drugom na vođstvo protivnice od 2 : 0 uzvratila sa šest uzastopno dobijenih gemova, izgubivši samo dva poena na vrlo siguran servis: 7 : 6 (7 : 3), 6 : 2.

I ukupno je Ana bila na visokom nivou od početka do kraja, bez mnogo oscilacija, što posebno raduje pred meč sa Svetlanom Kuznjecovom, u trećem kolu. Protiv Ruskinje vodi sa 10:3, uz pobede u poslednja četiri meča, a u 2015. se sastaju prvi put.

Od Novaka Đokovićase nije očekivalo ništa manje od sigurne pobede protiv 62. tenisera sveta Simonea Bolelija, ali je on taj zadatak u prvom kolu obavio dostojno najboljeg tenisera sveta: 6 : 1, 6 : 1. Deseta grend slem titula, osvojena u Njujorku, i gotovo mesec pauze, nisu doprineli ni opuštanju ni vidljivijem padu forme. Meč je trajao 70 minuta, duže nego što govori ubedljiv rezultat, ali je petostruki šampion Kine bez propusta izdržao pritiske Italijana i njegovih pet prilika za brejk. Pomogao mu je i siguran servis, sa sedam as udaraca bez i jedne duple greške, na putu do 25. uzastopne pobede u Pekingu.

Za Novakovog mlađeg brata Đorđa bio je ovo vrlo uzbudljiv i radostan dan. Prvo je posmatrao porodični revanš Boleliju, koji ga je izbacio u prvom kolu kvalifikacija u singlu, a nedugo zatim sa Novakom dobio meč u dublu, protiv kinesko-novozelandskog para Gong – Venus, 7 : 6 (5), 6 : 7 (6), 10 : 5. Braći Đoković, posle ovog prvenca, dolaze mnogo teži rivali, Amerikanac Sok i Kanađanin Pospišil.

Novak u drugom kolu igra sa 25-godišnjim Ce Džangom, kome je najbolji plasman 148. mesto na ATP listi. Kinez je to polušaljivo prokomentarisao:

– Kada sam video žreb, mnogi su mi govorili da se razvedrim, jer ću upoznati Novaka... Naravno, spremiću se najbolje što mogu, gledaću snimke njegovih mečeva, a pratiću ga i ovde, uživo.

Azijskog rivala u drugom kolu imaće i Viktor Troicki. Jenhsun Lu (Kineski Tajpej) ima 32 godine, trenutno je 100. na ATP listi, a najbolji plasman mu je 33. mesto 2010. Na startu je savladao Francuza Adrijana Manarina sa 6 : 3, 6 : 2, a dobio je i jedini dosadašnji susret sa Troickim, na Vimbldonu 2011, bez izgubljenog sseta.

Bio je to posebno bolan poraz za našeg tenisera, u periodu kada je stigao do najvišeg plasmana u karijeri, 12. mesta na svetu, ali su okolnosti sada znatno drugačije. Lu je na vimbldonskoj travi postizao svoje najbolje rezultate (četvrtfinale 2010), a sada je i u znatno slabijoj formi od Troickog.

Kada je reč o ostalim azijskim teniserima u Pekingu, Kinez Di Vu je namučio Rafaela Nadala i vodio u drugom setu sa 4 : 2, ali je treći nosilac izdržao pritiske 230. na svetskoj listi i prošao sa 6 : 4, 6 : 4, a u drugom kolu igra sa Kanađaninom Vašekom Pospišilom. Od potencijalnih Đokovićevih rivala u nastavku, Džon Izner je savladao Dominika Tima sa 7 : 5, 6 : 1, a David Ferer Tomaza Belučija: 6 : 4, 6 : 3.

M. K.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.