KI: Kada dolaze veliki investitori?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KI: Kada dolaze veliki investitori?

Iako u više navrata najavljivan, dolazak investitora koji imaju mogućnost zakupa do 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji jedne lokalne samouprave još nije dobio svoj epilog. Nemačka kompanija Tenis bila je zainteresovana za ulaganja, između ostalih i na teritoriji Kikinde, ali u lokalnoj samoupravi kažu da u proteklih godinu dana nikakvih konkretnih razgovora sa predstavnicima Kompanije ili resornog Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tu temu nije bilo.

Početak primene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i nedavno doneta Uredba kojom se preciziraju uslovi i kriterijumo za ostvarivanje prava prvenstva zakupa osnovni su preduslovi da zainteresovani investitori otpočnu pregovore sa pojedinim lokalnim samoupravama. Predstavnici kikindskih gradskih vlasti kažu da pouzdanih informacija o dolasku tzv. velikih investitora bar za sada nema.

"O velikim investitorima mi nemamo nikakve konkretne informacije, niti peciznija saznanja. Naravno, kada se to i desi biće ispoštovani uslovi regulisani Zakonom i Uredbom. Na lokalnoj samoupravi je da obezbedi sve neophodne podatke i informacije na koje potencijalni investitori imaju prava, a konačnu odluku ne donosimo svakako mi već resorno Mininistarstvo. Uz sve propisane uslove o iznosu investije, broju zaposlenih i slično, ono što je u krajnjoj instanci sigurno je da zemljište pod zakupom ne može preći 30 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini", rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća - resor poljoprivreda.

Prema dosadašnjem iskustvu, potencijalni investitori često dolaze sa pogrešnim pretpostavkama i informacijama.

"Nisu dovoljno upećni u samu problematiku, jer se često dešava da kroz razgvore nastupaju sa pozicije da je zemljište , kako se to obično kaže, u „komadu". Tako se eventualno na našoj teritoriji može naći svega nekoliko stotina hektara, tako da o kompleksu zemljišta i ne možemo pričati. Naš predlog je svakako da se investitorima ponudi zemlja različitog kvaliteta. To znači da se ne može govoriti samo o najkvalitetnijem zemljištu, već da im se ponude livade i pašnjaci, pa ideo oranica", dodao je Kabok.

U okviru razgovora o izdavanju državne zemlje u zakup neizostavno se mora uzeti u obzir i proces restitucije. Prema podacima iz Kikinde, svakodnevno pristiže sve više zahteva za povraćaj poljoprivrednog zemljišta

"Trenutno imamo preko 100 predmeta za restituciju, tako da se praktično umanjuje fond koji činiu državno zemljište. Ja se nadam da će Zakon o restituciji biti sproveden što pre i što efikasnije do kraja", naglasio je Imre Kabok.

U odnosu na interesovanje i najavljen dolazak investitora, čini se da oko 16 hiljada hektara zemljišta u državnoj svojini, kojim konkretno raspolaže grad Kikinda, neće biti dovoljno da svi zainteresovani budu i – zadovoljni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.