Dolazak Tenisa doprineće oporavku srpskog stočarstva

Izvor: Blic, 01.Okt.2014, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolazak "Tenisa" doprineće oporavku srpskog stočarstva

Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković očekuje da će nemačka mesna industrija Tenis uskoro doći u Srbiju, istakavši da je ta investicija u svinjarstvo značajna za oporavak te grane i ostalih vidova domaćeg stočarstva, kao i postepen rast proizvodnje.

- Smatram da je izuzetno dobra vest što je kompanija 'Tenis' spremna i želi da investira u proizvodnju svinja u Srbiji, zato što je stanje u stočarstvu takvo da zahteva velike investicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - kazala je Bogosavljević Bošković novinarima.

Ona je istakla da se samo kroz velika ulaganja i organizovan i sistemski pristup u rešavanju problema u ovoj oblasti može zaustaviti smanjenje stočnog fonda i stvoriti uslovi za postepen rast proizvodnje mesa, mleka i drugih produkata životinjskog porekla.

Spremnost nemačke kompanije da investira u proizvodnju svinja u Srbiji više od 200 miliona evra, uspostavi kooperacijsku saradnju sa našim individulanim poljoprivrednim proizvođačima i uposli oko 8.000 ljudi, dovoljno govori o vrednosti ovog projekta, kazala je Bogosavljević Bošković.

Ona je nakon sastanka sa ministrom za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove nemačke pokrajine Baden Virtemberg Peterom Fridrihom, rekla da nije upoznata sa detaljima tog posla, ali da očekuje da će vrlo brzo biti izneti.

Bogosavljević Bošković ne očekuje da dolazak nemačke kompanije ugrozi domaće proizvođače, nego čak i da pomogne jednom broju indiviudalnih gazdinstava da uposle svoje proizvodne kapacitete.

Ona je napomenula da Srbija danas raspolaže sa oko 3,6 miliona svinja, što je za više od milion grla manje nego pre deset godina.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je 27. septembra proizvodni lanac najvećeg evropskog proizvođača i izvoznika mesa, porodičnu kompaniju Tenis u Nemačkoj koja je izrazila zainteresovanost za pokretanje proizvodnje u Srbiji.

Kompanija Tenis zainteresovana je za pokretanje proizvodnje u Srbiji, što bi povećalo ne samo njihovu proizvodnju, već i stočni fond i celu srpsku poljoprivredu, istakao je predsednik i vlasnik kompanije, Klemens Tenis.

- Moramo da razvijemo porodičnu strukturu farmi, uvedemo nove tehnologije i da za to imamo državnu podršku. Samo tako možemo da iskoristimo ovu našu zajedničku šansu - naglasio je Tenis.

On je napomenuo da se sa premijerom Vučićem upoznao pre nekoliko meseci i sa njim razgovarao o onome što bi moglo da bude urađeno kako bi pomogli Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

- Odlučili smo da to bude ono što najbolje znamo da radimo, a to je da proizvodimo. To će otvoriti veliki broj radnih mesta - zaključio je Tenis.

Premijer Vučić je naglasio da je kompanija Tenis dobrodošla u Srbiju i da će imati podršku kako lokalne zajednice, tako i čitave države za pokretanje proizvodnog lanca u Srbiji.

Predsednik srpske vlade je istakao da je tokom dosadašnjih pregovora sa predstavnicima kompanije Tenis dobar deo buduće saradnje dogovoren i da sve ono što je u stočnom fondu izgubljeno u poslednjih 10-15 godina, ovom investicijom može biti nadoknađeno u naredne 2 godine.

- Investicija koju oni predviđaju za Srbiju omogućiće otvaranje velikog broja radnih mesta i veliki napredak srpske poljoprivrede - istakao je premijer.

Kompanija Tenis osnovana je 1971. godine u blizini Gelzenkirhena, a danas je najveći evropski proizvođač i izvoznik mesa, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za oodnose sa medijima.

U toku godine kroz proizvodni lanac ove kompanije prođe 17 miliona svinja, sa godišnjim obrtom od 5,6 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.