Đokovićev trenutak istine

Izvor: Vesti-online.com, 26.Avg.2016, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokovićev trenutak istine

Najbolji teniser sveta je skoro savršeno odigrao prvu polovinu sezone, osvojivši i dva najvažnija turnira, grend slemove u Melburnu i Parizu. Međutim, onda su usledila dva bolna poraza na Vimbldonu i Olimpijskim igrama, pa sada predstojeći US Open ima ogromnu važnost za definisanje da li će ova sezona da bude uspešna po Novakovim standardima, tj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << po standardima tenisera koji želi da bude najbolji u istoriji.

Lepo je, naravno, osvajati masters i druge turnire, ali ono što će odrediti Đokovićevo mesto u istoriji je broj grend slemova pored njegovog imena i u tom cilju je potpuno opravdana njegova odluka da preskoči Sinsinati i fokusira se na US Open.

To je radio i Federer kada je "jurio" Samprasa, to je radio i Nadal kada je pokušavao da stigne Federera (što mu nije uspelo), to treba da radi i Nole. On do sada ima 12 najvećih titula i ukoliko trijumfuje u Njujorku, već sledeće sezone (kada puni 30 godina) bi mu dva trofeja bila dovoljna da stigne do drugog mesta na večnoj listi.

Ispred bi ostao samo Švajcarac, a realno je očekivati da Novak može i posle 30. (kada se očekuje da polako opadne njegova dominacija) da ostane u samom svetskom vrhu i da osvoji još tri grend slema, čime bi došao do brojke 18 i nesumnjivo postao najuspešniji teniser u istoriji.

Međutim, u Njujorku ga očekuje jako težak posao. Slabim izdanjem u Londonu i naročito debaklom na OI, Novak je oštetio svoju auru nepobedivosti i sada ga se teniseri više ne plaše kada izađu na teren da igraju protiv njega. To se naročito odnosi na Endija Mareja, koji je uz novog-starog trenera, legendarnog Ivana Lendla, stekao dovoljno samopouzdanja da u bliskoj budućnosti čak napadne i prvo mesto na ATP listi, što je sam proklamovao kao najveći cilj do kraja karijere.

Poznato je da je Novak najbolji na tvrdim podlogama i da bi US Open trebalo da mu najviše "leži". Ali, iako je do sada odigrao 6 finala u Njujorku, gubio je čak četiri puta u njima. Stručnjaci se slažu da je trebalo da ima bar dve titule više na svom kontu.

Ishod ovogodišnjeg turnira imaće značajne posledice na Novakov put ka zvanju najboljeg ikada. Trećim trijumfom bi "uspostavio red i poredak", pokazao bi da je letnja kriza bila samo trenutna i dao bi sebi sjajan zamajac za naredne sezone u koima će se odlučiti ko je "broj 1" svih vremena.

Ukoliko iz Njujorka ode "praznih šaka", biće to veliki udarac, jer za tenisera koji je toliko dominantan, koji je napravio najveću razliku u istoriji ATP liste, dva osvojena grend slema od četiri ne mogu se smatrati uspehom. Zato je važno da Đoković u sledeće dve nedelje bude onaj pravi, podigne trofej US Opena, a onda, što se tiče istorije, ne mora ni da igra do kraja sezone, već može mirno da se sprema za januar i Australijan open, koji je do sada osvajao čak šest puta.
Pogledaj vesti o: US Open

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.