Bratu budućnost, ali Miši pripada sadašnjost

Izvor: B92, 22.Jan.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratu budućnost, ali Miši pripada sadašnjost

Igran je sedmi gem drugog meča dnevnog programa na Australijan openu u nedelju i sve pre toga je delovalo nestvarno.

Miša Zverev je na terenu Rod Lejver arene vodio protiv prvog tenisera sveta Endija Marija, rezultatom 7:5, 5:7, 6:2, 4:3.

U pitanju je bila gem lopta za novi korak ka istoriji – odigrao je solidan volej blizu osnovne linije, ali je protivniku dao šansu. Mari je uzvratio slabim lobom i kada su svi očekivali laku realizaciju Nemca, videli smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpuno suprotno.

Zakucao je smeč u dno mreže za izjednačenje, kolega i ja smo se pogledali, očekujući da se tog trenutka "raspadne" i da će Britanac uspeti da preokrene. Nekoliko trenutaka kasnije na terenu je pisalo 5:3 – Miša je odigrao dva fantastična servis-volej napada i osvojio gem.

"Momentalno sam posle smeča pogledao ka mami, ona se uvek smeje kada promašim takve udarce. Nasmejala se i sada", izjavio je na terenu.

Endi je izvršio dodatni pritisak osvojivši sledeći gem, u poslednjem imao 15:30, ali je Zverev ponovo učinio isto i izlascima na mrežu došao do trijumfa karijere, nakon više od tri i po sata igre.

"Auh, ima ih do poda... ", pomislio sam. "Zaslužio je da dobije ovaj meč".

I stvarno jeste – zabeležio je čak 71 direktan poen, uz 66 neiznuđenih grešaka. Bio je hrabriji u najvažnijim momentima (podsetimo da se u prvom setu dva puta vratio iz minusa), išao po poene i osvajao ih. Možete dvaput proveriti ako mi ne verujete – 119 puta je odmah posle servisa trčao na mrežu!

"Kao da sam bio u komi, samo sam igrao servis i volej od početka do kraja. Ne znam kako sam ovo uradio, bolje mi vi recite, vi ste gledali".

Nije ga previše zanimalo ni kada je grešio, uspevao je da se smiri i malo-pomalo navlači publiku na svoju stranu. U poslednjem gemu je bila prava "ludnica" na najvećem stadionu u kompleksu i svi su čekali drugu senzaciju u muškom singlu za samo nekoliko dana.

Zverev je imao jasan plan igre – kada god je mogao, izlazio je na mrežu. Džon Mekinro ga je prekjuče nazvao igračem sa najboljim volejom na ATP turu, što je više puta danas potvrdio. Međutim, razliku su napravili oni udarci koji mu nisu osnovno oružje, a to su forhend i bekhend.

Tokom čitavog toka je sjajno čitao protivnikove servise, a u odnosu na to na koju stranu mu dolaze, birao je odgovor. Prilikom servisa na forhend, ulazio bi u teren i pritiskao riternom, dok bi se u više od 90% slučajeva odlučivao za slajs, kada bi riternirao bekhendom.

Kada sa strane gledate Nemca, prvi komentar na njegov forhend je da nije ni na nivou rekreativca, stvarno deluje tako. Paradoksalno, upravo je zbog toga najviše namučio Marija – slao mu je loptice bez snage, uskraćivao mu ritam i ubacio ga u mašinu kojom je sjajno upravljao.

Sa druge strane, slajs je izvodio sa nešto skraćenim zamahom, konstantno pogađajući uglove. Jednostavno, za njega je ovo bio "onaj" dan.

Na ruku mu je išla izuzetno loša partija petostrukog finaliste u Melburnu, čemu najbolje svedoči jedan statistički podatak. Mari, koji važi za najboljeg defanzivca i drugog najboljeg riternera na ATP turu, dobio je devet poena manje od protivnika, kada su u pitanju gemovi u kojima su primali servise – 65:56.

U gotovo svakom gemu imao je šanse da Mišu probija na mreži, posebno kada je dobijao one visoke lopte na bekhend, često ih je propuštao i povratka nije bilo.

29-godišnji momak rođen u Moskvi davne 2008. igrao je treće kolo Vimbldona, što mu je bio najbolji rezultat na Grend slemovima, sve dok iz kvalifikacija nije prošao u glavni žreb Ozi opena. Tamo ga čeka pobednik derbija Rodžer Federer – Kei Nišikori.

"Kada god je trebalo, Miša je odigrao sjajno. Izvukao je neke odlične poene i potpuno zaslužio da pobedi. Odigrao je sjajan meč. Jednostavno nije bilo suđeno – servirao je odlično kada je bilo potrebno, posebno kada je zaostajao rezultatski", izjavio je razočarani Mari.

Samo 24 sata ranije na istom terenu, njegov brat Aleksander je odigrao neverovatan meč protiv Rafaela Nadala, ali je izgubio u trileru od pet setova. Tinejdžer je još jednom potvrdio da predstavlja veliku budućnost 'belog sporta' i gotovo je izvesno budući broj 1 i višestruki osvajač GS titula. Aleksander je bio na tribinama, emotivno prateći svaki poen.

"On mi je velika inspiracija, igra mnogo bolji tenis od mene. Juče je bio sjajan meč sa Nadalom, ali nije uspeo da pobedi. Ipak, uvek me inspiriše", kazao je Miša koji je inače na Australijan openu bio partner našem Nenadu Zimonjiću u dublu.

Dvojica braće osvojila su srca navijača fenomenalnim partijama na Australijan openu – mlađem pripada budućnost, ali Miši ipak pripada sadašnjost.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.