Stav četvrtkom: Ostajte ondje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav četvrtkom: Ostajte ondje

Preko dve stotine, kako sami za sebe kažu, "vrhunskih međunarodno priznatih stručnjaka u relevantnim oblastima iz Srbije i 11 zemalja u svetu", okupljenih u Inicijativnom odboru "Telekom je naš", uputilo je prošle nedelje Vladi Srbije pismo u kome se odlučno protive prodaji "Telekoma Srbija".

Iskreno, mislio sam da će organizacija takvog sastava Vladi predati makar omanju studiju koja će sadržati jasnu i preciznu analizu poslovanja Telekoma u poslednjih nekoliko godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i, posebno, predlog mera koje treba preduzeti da bi se sprečilo dalje rđanje "porodične srebrnine".

Šta bi se drugo moglo očekivati od "129 doktora nauka, uključujući i 24 akademika, 60 profesora univerziteta, 23 magistra nauka i mastera, 57 inženjera, ekonomista, pravnika, advokata i novinara". Pismo može da napiše i "400 studenata". Jer, pomenuta oksidacija nije tek puka metafora.

"Naš" MTS, naime, tj. deo "Telekoma" koji se bavi mobilnom telefonijom, ubedljivo najprofitabilnijim biznisom, polako ali sigurno gubi tržište, a njegove poslovne performanse su sve gore.

Godine 2010. MTS je držao 56 odsto tržišta, naredne 54, pa sledeće 52, da bi 2013. pao na 45 odsto tržišta. U isto vreme, njegovi neposredni konkurenti stalno rastu: VIP sa 14 na 21 odsto, a Telenor sa 30 na 34 odsto. To nije sve.

MTS je 2013. sa blizu 10.000 zaposlenih imao profit od 15 milijardi dinara, tj. milion i po dinara po zaposlenom, a Telenor sa 1.200 zaposlenih 11 milijardi dinara, tj. oko 10 miliona po zaposlenom. Telenor je dakle imao sedam puta veći profit po zaposlenom od MTS-a.

O tome u pomenutom pismu nema ni reči. Umesto toga, iako među nabrojanim stručnjacima nema nijednog za bezbednost i špijunažu, u pismu se tvrdi kako će prodajom "Telekoma" nacionalna sigurnost biti prepuštena strancima. Posebno je zanimljiv, međutim, onaj deo gde se tvrdi da bi "budućnost elektrotehničkih i elektronskih fakulteta u Srbiji i Republici Srpskoj prodajom ’Telekoma Srbija’ bila dovedena u pitanje". Zašto, opet se ni u pola rečenice ne objašnjava.

Zato što naši stručnjaci ne bi imali gde da se zaposle kad "Telekom" okupiraju stanci? Pa ko su pisci tog pisma i odakle ga šalju? Pola ih je, kao što su i sami naveli, iz tzv. dijaspore, dakle iz "belog sveta", najviše iz Amerike, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike...

Pa, što se oni ne zaposliše, ne samo u ovom, nego i u svim ostalim državnim "telekomima", ima ih hvala bogu dosta, kad su tako dobri, nego odoše "trbuhom za kruhom". Uvek je zanimljivo kad nam neko sa Menhetna poručuje "Ostajte ovdje" (to jest – ondje) i kad nam sa Jelisejskih polja hvale šumadijske proplanke.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Privredne reforme iznad svega" Radio-televizije Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.