Savet vladi: Ne prodavati, već restrukturirati Telekom

Izvor: Politika, 18.Avg.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet vladi: Ne prodavati, već restrukturirati Telekom

Stručna javnost upozorila da prodaja Telekoma nema ekonomskog opravdanja, navodi se u saopštenju Saveta za borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Savet za borbu protiv korupcije preporučio je danas Vladi Srbije da se u ovom momentu Telekom ne prodaje, nego da se sprovede statusno i finansijsko restrukturiranje u cilju poboljšanja poslovanja te kompanije.

Savet smatra da treba utvrditi da li se u imovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Telekoma nalaze dobra od opšteg interesa odnosno prirodna bogatstva koja se ne mogu otuđiti iz javne svojine, kao i da li se tu nalazi imovina koju koriste državni organi (poput BIA, VBA, VOA), a koja služi ostvarivanje njihove delatnosti.

Preporuka je i da nadležne institucije obave reviziju poslovanja Telekoma jer je ono, kako tvrde u Savetu, dugi niz godina netransparentno i pod izrazitim političkim uticajem.

U saopštenju se navodi da Savet na osnovu finansijskih podataka zaključio da je Telekom sa svojim zavisnim društvima ostvaruje dobit u poslovanju što je, s obzirom na vlasničku strukturu, značajno za privredu Srbije.

„Neto dobit Telekoma mogla bi biti značajno veća kada bi Telekom racionalno i transparentno poslovao”, konstatuje Savet i navodi da bi se optimizacijom troškova koji se odnose na nepotrebno plaćanje zakupnina za poslovni prostor kao i troškova po osnovu reklame, propagande i sponzorstva ostvarile izuzetne uštede u tom preduzeću.

Uštedama bi, navode, doprineli i svrsishodno i transparentno poslovanje u domenu javnih nabavki dobara i usluga, kao i restrukturiranje troškova radne snage.

Savet smatra da činjenice u vezi poslovanja Telekoma ukazuju na potrebu da odluka o prodaji bude doneta oprezno i podseća da je stručna javnost upozorila kako prodaja Telekoma nema ekonomskog opravdanja.

Savet čak smatra da prodaja Telekoma nema ni zakonskog osnova u odnosu na telekomunikacionu mrežu, jer ta imovina predstavlja prirodno bogatstvo koje se ne može otuđivati iz državne svojine.

Mnoga javna preduzeća, podseća Savet, u svom sastavu imaju javnu svojinu koja je kao prirodno bogatstvo izuzeta iz privatizacije, ali i iz prometa, odnosno, ne može se otuđiti iz javne svojine.

Savet podseća da je i kod ranijih pokušaja prodaje Telekoma tražio da se pre odluke o privatizaciji utvrdi da li Telekom u svojoj imovini ima prirodna bogatstva koja se ne mogu otuđiti iz javne svojine.

„Ukoliko vlada i pored mišljenja stručne javnosti da Telekom ne treba prodavati ostane pri odluci da se proda, dužna je da jasno odredi šta je predmet prodaje, odnosno da tačno odredi da li uz imovinu koja nema karakter dobara u opštoj upotrebi prodaje i dobra u opštoj upotrebi, odnosno mrežu telekomunikacione infrastrukture u javnoj svojini”, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.