Kako je Jorgovanka Tabaković kupila smešno jeftin stan?

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Nov.2015, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Jorgovanka Tabaković kupila smešno jeftin stan?

BEOGRAD - Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, vratila je dug za stambeni zajam Telekomu Srbija, uplativši odjednom 44.250 evra toj firmi, potvrđeno je Danasu u Telekomu.

"Jorgovanki Tabaković je ugovorom o zajmu za rešavanje stambene potrebe, koji je zaključila sa Telekomom Srbija, odobren rok otplate na 25 godina, kako je predviđeno aktima Telekoma. Ugovor o zajmu za 35 odsto kvadrature stambene jedinice iznosi 44.250 evra. Jorgovanka Tabaković je na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << lični zahtev jednokratno, prevremeno, otplatila zajam u celosti, u skladu sa procedurama i praksom o stambenim zajmovima", navodi se u odgovoru ove kompanije Danasu.

Kako kažu u Telekomu, Tabakovićeva je u više navrata podnosila zahteve da zajam nastavi da otplaćuje "po uslovima iz Odluke broj 88750/1", i to 2005, 2007. i 2011. godine, "a Telekom Srbija je doneo odluku 2014. godine".

Pomenutom odlukom su svi stambeni zajmovi koje je svojim zaposlenima odobravao Telekom, odnosno prethodno PTT Srbija, promenjeni tako da se rata usklađuje sa kretanjem evra, a ne sa rastom cena na malo, kako je do tada bio slučaj. Svi koji su imali zajmove sa ranijim načinom otplate morali su da podnesu zahtev Telekomu da im se promeni metod obračuna rate, ako su hteli da ubuduće zajam plaćaju na osnovu kretanja evra. Tabakovićeva je ovakav zahtev podnosila više puta, a odobren joj je prošle godine.

Uplatom od 44.250 evra (oko 10 svojih mesečnih plata) guvernerka je u potpunosti izmirila svoj dug za stan prema Telekomu. Međutim, Telekom je za taj stan Pošti platio mnogo više. Naime, pošto Tabakovićeva tokom 12 godina nije platila nijednu ratu za pomenuti stan (čekajući da Telekom odgovori na njen zahtev, koji je podnela tek tri godine pošto je ta mogućnost ponuđena radnicima), PTT, kod kojeg se vodio zajam, Telekomu je obračunao zatezne kamate. Tako je zajam od 44.250 evra narastao na 77.230 evra, koliko je Telekom 2012. godine platio Pošti. Tri godine posle toga, Tabakovićeva je osnovni dug od 44.250 evra, bez ikakvih kamata otplatila Telekomu. Tako je direktna šteta za Telekom bar 33.000 evra.

Inače, pomenuti zajam guvernerki je odobren u februaru 2000. godine, u okviru programa koji je Telekom kreirao za svoje zaposlene "na radnim mestima od posebnog značaja za poslovanje preduzeća". Tabakovićeva je u Telekomu bila zvanično zaposlena kao stručnjak za ekonomske poslove, a ranije i kao direktor za logistiku, s tim što je praktično sve vreme bila politički aktivna i uglavnom obavljala funkciju narodnog poslanika. U vreme kada joj je firma odobrila zajam, današnja guvernerka je bila ministarka za ekonomsku transformaciju u vladi Mirka Marjanovića.

Pomenuti program za najvažnije funkcionere Telekoma, omogućavao im je da uzmu stambeni zajam sa kamatom od samo jedan odsto godišnje, ali još važnije od toga, da najveći deo stana otkupe uz ogroman popust. Tako je Tabakovićeva kupila stan od 144 kvadrata. Od toga je 94 kvadrata, to jest 65 odsto, kako je objavio BIRN, kupila za samo 8.822 nemačkih maraka, što je 4.510 evra, ili 48 evra po kvadratu. Ostatak od jedne trećine stana kupila je na zajam na 40 godina u iznosu od 92.170 maraka (što je kasnije promenjeno na 20 godina). Tako je ceo stan od 144 kvadrata u Novom Sadu kupila za samo 49.000 evra, što je oko 340 evra po kvadratnom metru. Ovu mogućnost su osim nje iskoristile i druge "glavešine" u Telekomu Srbije.

U odgovoru Danasu, Tabakovićeva kaže da potvrđuje da je zajam otplatila u celosti.

"Stan dobijen pre 16 godina, pod uslovima pod kojima su dobili mnogi zaposleni u Pošti i Telekomu, služio je kao predmet pritiska, političkog ucenjivanja, bezuspešno. Otkup pod uslovima koji je važio za sve, uskraćivan je meni i mojoj porodici više od deset godina. Sve ponude da otkupim trećinu po tržišnim uslovima odbijane su nezakonito i dokaze za to imate i u Telekomu i u Pošti.? U skladu sa pozitivnim i važećim propisima dobila sam stan kao mnogi, otkupila dve trećine po zakonu o stanovanju kao mnogi. I posle decenijske agonije na mene je konačno primenjena Odluka, u kojoj je ključna tačka 7. Niko za mene nije preuzeo nikakvu obavezu, niti mi je iko učinio pogodnost koja nije primenjena na sve ostale zaposlene u Telekomu.

Pravo pitanje je zašto Odluka koja je važila za sve zaposlene u Telekomu i primenjena na sve zaposlene još 2002. godine, a na moj slučaj tek posle više od deset godina! Nikada nisam bila zaposlena u Pošti već u Telekomu. Ali su ugovori potpisivani sa Poštom jer je Telekom primenjivao njihov Pravilnik o tim pitanjima. Odnos Telekoma i Pošte po pitanju stambenih zajmova je regulisan generalno, samo sam ja više od decenije bila 'izostavljen slučaj'. Razlog - politička pripadnost. Primenu pravila koja su važila za sve zaposlene u Telekomu još od 2002. godine danas neko želi da prikaže kao pogodnost? I opet iz političkih razloga? Ili je u pitanju nešto drugo? Napominjem da su i u Pošti uslovi izmenjeni i primenjeni na isti način, za sve zaposlene, iste godine 2002.", navodi Tabakovićeva.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.