Uživo, finiš košarkaškog večitog derbija: Srbija - Hrvatska 62:68

Izvor: Blic, 09.Avg.2014, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo, finiš košarkaškog "večitog derbija": Srbija - Hrvatska 62:68

Košarkaška reprezentacija Srbije, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo koje 30. avgusta počinje u Španiji, igra u francuskom Pou od 16:30 za Hrvatskom, a zbivanja sa tog duela možete da pratite uživo uz Blicsport.rs.

"Orlovima" je ovo drugi nastup na ovom nadmetanju, a u prvom su izgubili od Grčke sa 66:64 i to posle greške Vladimira Micova na polovini protivnika u samom finišu. Hrvati su, sa druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strane, izgubili u prvom kolu od Francuske sa 81:71.

Četvrta četvrtina u toku

Odlučujuća deonica počela je obostranim greškama u napadu, uz poneku defanzivnu bravuru poput atraktivne Žorićeve blokade Bogdanovićevog pokušaja polaganja lopte u koš Hrvatske, pa pogodaka nije bilo sve dok Luka Žorić nije vratio prednost svojoj ekipi (53:52) u drugom minutu četvrte četvrtine. Ali, to vođstvo nije trajalo dugo, jer je Birčević trojkom podigao samopouzdanje saigračima, koji su odmah potom naterali rivala na grešku u vođenju lopte.

Jović i Kalinić su tada odmenili Bogdanovića i Simonovića, a Hrvati su tada počeli da koriste odličnu pokretljivost centara posle "pik-en-rola", pa se došlo do 55:55 u 33. minutu, a u narednom je ekipa Jasmina Repeše preko razigranog Žorića povela sa dva razlike. Iako "orlovi" nisu delovali loše u tim momentima, naprotiv, dobro su se kretali u odbrani, baš kao što je i lopta "kružila" našim napadom, preciznost je utihnula, pa je otuda na red došlo i "jurenje rezultata", naročito nakon što je Rudež u poslednjoj sekundi napada, baš na sredini četvrte četvrtine, trojkom doneo 55:60 Hrvatskoj.

Raduljica se tada vratio na parket i odmah, košem uz dodatno slobodno bacanje jer je bio fauliran, vratio Srbiju na "-2", ne i zadugo jer je Žorić nastavio da poentira iz reketa, ovoga puta posle lepe asistencije do tada neprimetnog Olivera Lafajeta, a nova Rudežova trojka donela "vatrenima" do tada najveću prednost, 58:65. Čak i kada bi naši uzvraćali, poput Simonovića i Raduljice, Rudež bi iznova bio nemilosrdan, pa je novom, trećom u nizu trojkom, zadao težak zadatak "orlovima" u poslednja dva i po minuta, u koja se ušlo sa prednošću Hrvatske od 62:68.

Treća četvrtina: Rasplamsala se borba, Simonović briljirao

Drugo poluvreme počela je petorka "orlova" koja je i otvorila meč (Marković, Bogdanović, Bjelica, Mitrović i Raduljica), a njih petoricu, baš kao i suparnike, šut nije služio minut i po, sve dok Bojan Bogdanović nije stigao do svog desetog poena kada je trojkom smanjio zaostatak Hrvatske na 34:32. A upravo su dalekometni pogoci i doneli preokret, jer je Hezonjina trojka omogućila njegovoj ekipi da povede sa 38:36, i to neposredno pred lepu a jednostavnu akciju na drugoj strani terena, koju je završio mladi Mitrović.

Rasplamsala se tada borba na onaj pravi, stari a dobri košarkaški način, sa brzim rešenjima u kolektivno organizovanim napadima, a preciznim šutevima. Pritom, bilo je i odličnih odbrana, poput Bjelicine "1-na-1" sa Šarićem, ali su trojke ipak bile u centru pažnje: od naših su pogodili Jović i Simonović, kod Hrvata su bili precizni Hezonja sa oko pet metara i Bogdanović sa velike udaljenosti, pa je Sale Đorđević zatražio tajmaut kada je semafor pokazao 45:45 na četiri i po minuta do kraja treće četvrtine.

Jović je tada svoju drugu dobru minijaturu završio akcijom sa Štimcem, koji je pravovremeno, posle "pika", proigrao Simonovića koji je pogodio iz trka, a posle dva hrvatska napada, Marko je pogodio i treću trojku iz trećeg pokušaja, za 50:47 u korist Srbije.

Micić i Bogdanović su se tada vratili u igru, pa su Simonoviću pravili društvo, uz Birčevića i Katića, kog je nedugo zatim odmenio Štimac. Hrvati su u međuvremenu pogađali samo sa linije penala, tako su i prišli na "-1" u 29. minutu, da bi Žorić upravo sa slobodnih bacanja doneo minimalnu prednost svojoj ekipi, i to neposredno pre nego što je, uoči zvuka sirene, Birčević doneo 52:51 Srbiji pred poslednji predah.

Druga četvrtina: Borbeni "orlovi" propustili priliku da "umaknu"

Nisu baš najsrećnije počeli naši reprezentativci drugu četvrtinu, u kojoj su promašili dva šuta koje niko nije ometao, pa je kontranapad Hrvatske naterao Saleta Đorđevića da zatraži tajmaut i ukaže na greške u organizaciji ofanzivnih akcija. Pritom je selektor ubacio u igru Simonovića, koji se tako priključio Mićiću, Birčeviću, Joviću i Raduljici. Upravo je Raduljica tada postao centralna figura srpske ekipe, dva naredna napada su išla upravo na njega, a za razliku od prvog, u kome je fauliran i iskoristio oba bacanja za 18:12, u drugom mu je lopta ispala u odsudnom trenutku.

Ni Hrvati nisu nešto naročito pokazali u uvodnim minutima drugog segmenta utakmice, uglavnom zbog promašaja, pa je izostao veliki broj pogodaka, ali i neka brža igra, jer su oba selektora tragala za najboljim rešenjima u pozicionim napadima. A u odbrani... u odbrani su Srbi bili požrtvovaniji, i to toliko da su igrači na terenu dobijali aplauze onih sa klupe, naročito kada su se i Jović i Raduljica bacili za jednu loptu koja im je umakla u ofanzivnoj akciji. Ali, dok su se naši bacali po parketu, rival je namestio nišanske sprave za dalekometne šuteve, pa je hrvatska prva trojka, koju je pogodio Markota, omogućila njegovom timu da priđe na 19:15, pre nego što je Raduljica iz drugog pokušaja, a posle svog ofanzivnog skoka, uvećao prednost na "+6" u 14. minutu utakmice.

Nedugo zatim, posle loše branjenog "pik-en-rola" i pogotka Žorića, Simonović je ubacio trojku, što je Srbiji donelo 24:17 tačno na polovini druge deonice. Kada je Marko Simonović uspešno realizovao i sledeći napad, i to šutem sa oko tri metra, semafor je pokazao devet poena razlike za "orlove", koji su mogli i do dvocifrene prednosti da posle požrtvovanog ofanzivnog skoka Mitrovića, lopta nije ispala Štimcu. Borba se tada rasplamsala, ali i prilično ubrzala, pa je posle nekoliko uzastopnih napada u stilu "3-na-3", Hrvatska prišla na 28:23 trojkom Bojana Bogdanovića.

Đorđevićev novi tajmaut doneo je neke "nove" igrače na parket, ali i novu igru - vratili su se Bjelica, Kalinić i Katić, koji su vrlo brzo uspostavili "red" na igralištu. Kalinićeva požrtvovanost kada je lopta bežala "orlovima" u napadu omogućila je nastavak te akcije, i to savršeno brze, a okončane trojkom Markovića za 34:27, a jedino je nešto sporije vraćanje u odbrani naše nacionalne selekcije omogućilo prvoj zvezdi Hrvatske, Dariju Šariću, da se konačno upiše u listu strelaca, i to na samom kraju poluvremena.

Bjelica sa sedam i Raduljica sa šest poena bili su najefikasniji u našoj reprezentaciji, a Bogdanović sa sedam, te Markota sa pet u hrvatskoj ekipi.

Prva četvrtina: Lepršava igra "orlova", nemoćni Hrvati

Selektor Đorđević se odlučio da startnu postavu Srbije čine Stefan Marković, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Luka Mitrović i Miroslav Raduljica, dok su kod Hrvata to bili Oliver Lafajet, Bojan Bogdanović, Rudež, Šarić i Andrić.

Odsutni

Na ovoj utakmici selektor Đorđević nije mogao da računa na usluge povređenog trija, kapitena Nenada Krstića koji je u Beogradu, Miloša Teodosića koji je sa tribina pratio ovaj meč, te Nemanje Nedovića kome nije naprsla peta metatarzalna kost stopala kao što se isprva strahovalo, ali će naredni period ipak provesti u mirovanju, van ekipe i sa vrlo malom, ali ipak postojećom šansom, da se možda i nađe među putnicima na Mundobasket. U igri ovoga puta nije bilo ni Vladimira Micova.

Sjajna akcija "orlova" otvorila je ovaj meč, a posle Markovićevog dodavanja Bogdanović je lucidno uočio utrčavanje Micova koji je poentirao na "drugi obruč" i postigao prvi koš na utakmici. Poentirao je potom i Raduljica ispod koša, a prvi promašaj, bar kada je o našima reč, imao je Bjelica iz naskoka na ivici reketa, no tri uvodna šuta promašili su Hrvati, pa je prednost Srbije ostala na snazi.

Tek posle skoro tri minuta igre Bojan Bogdanović je uspeo da "upiše" Hrvate na semafor, a da su naši bolje iskoristili naredni prodor Bjelice, okončan nepreciznim šutem, te da Mitrović nije bespotrebno zakomplikovao kontru, rival ne bi uspeo da izjednači na 4:4 (opet preko Bogdanovića), i to iskoristivši odbranu "čovek na čoveka" za brz prodor nakon što su se visoki igrači udaljili od obruča.

Stefan Marković je dobru igru u odbrani nadogradio prelepom asistencijom u kontri za zakucavanje Bjelice, koji je vratio prednost našoj ekipi na polovini prve četvrtine, a potom je prodor Bogdana Bogdanovića doneo Srbiji 8:4.

Selektori su se tada odlučili i za veći broj izmena, za "orlove" su tada zaigrali Štimac, Kalinić i Micić, a loše izvođenje penala (1/4 Štimca) omogućili su Hrvatima da priđu na 9:7, ne i više od toga do sredine osmog minuta. A kada su prišli, Micićeva trojka je donela našoj selekciji "+5".

Bivši Partizanov plej, Lafajet, tada je umesto asistencija, koje mu baš i nisu išle od ruke, rešio da oproba šut sa polu-distance, pa je pogodio sa pozicije levo od koša, a uzvratio mu je Kalinić, prilikom čijeg naskoka je Katić oborio Luku Žorića pa je došlo i do kratkotrajnog guranja njih dvojice, da bi se sve završilo na jednom ili dve nepotrebne reči.

Srbija je tada, minut pre kraja i uz vođstvo od 14:9, zaigrala nešto drugačiju odbranu, sa presingom na svojoj polovini, što je Hrvate nateralo na novu grešku, a Katiću omogućilo da baš protiv Žorića poentira, postavivši tako konačan rezultat uvodne deonice.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Uživo, drama u finišu, Srbija - Hrvatska 67:68!

Izvor: Blic, 09.Avg.2014

Košarkaška reprezentacija Srbije, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo koje 30. avgusta počinje u Španiji, igra u francuskom Pou od 16:30 za Hrvatskom, a zbivanja sa tog duela možete da pratite uživo uz Blicsport.rs..."Orlovima" je ovo drugi nastup na ovom nadmetanju, a u prvom su izgubili od...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.