U četvrtfinalu protiv Amerikanaca

Izvor: Politika, 02.Avg.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U četvrtfinalu protiv Amerikanaca

Na Svetskom prvenstvu u Kazanju naši vaterpolisti će se za ulazak u polufinale sutra boriti protiv SAD, čiji je najveći adut, kako smatra naš kapiten Živko Gocić, što im je selektor Dejan Udovičić

Od našeg izveštača

Kazanj – Prvi put je Živko Gocić kapiten Srbije na Svetskom prvenstvu. Njegovo peto učešće. Do sada, zlato i srebro i razočarenja četvrtim mestom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Melburnu i sedmim pre dve godine u Barseloni.

Do sada kapitenski učinak impresivan – samo je dizao pehare. U Dubaiju i Budimpešti prošle godine, zatim u Bergamu pre mesec dana. Tri od tri. Na meti je srpskih novinara, ali i mađarskih koje je ponovo osvojio izjavom da bi voleo da se te dve selekcije nađu u finalu.

Ipak, do tog duela može da se dođe u polufinalu pod uslovom da naša selekcija savlada Ameriku, a Mađarska da prođe Italiju.

– Uopšte ne razmišljam o polufinalu. Čeka nas nimalo lak protivnik. Zaista više sam voleo da to bude Italija. Do sada nisu odigrali ništa specijalno. Znam za logistiku sa strane, uverio sam se u to više puta, ali verujem da bismo u takvom meču uspeli da sve izdržimo.

Italija je, međutim, preskočila Kanadu i stiže na noge Benedeku i drugovima. Živko Gocić o našem rivalu kaže:

– U pripremnim utakmicama su nas pobedili uzastopno četiri puta. Da se ne obaziremo na sve okolnosti, sigurno je da su stekli sigurnost i da imaju pravo na optimizam. Ovo im je treće takmičenje, kao i mi ostvarili su cilj i pobedom na Panameričkim igrama obezbedili olimpijsku vizu. Dakle i ti porazi nas teraju na oprez.

Gocićeva saradnja sa američkim selektorom Dejanom Udovičićem je dugo trajala i u Partizanu i u reprezentaciji. Ceni nekadašnjeg saveznog trenera, svestan da je u ovom slučaju on možda i najjači američki adut u celoj priči:

– Vidi se Udovičićev rad i samim tim napredak američke selekcije u proteklom periodu. Posebno se to odnosi na tehničko-taktičku pripremu po kojoj je Udovičić odavno poznat. Sa druge strane odlično nas poznaje i to može da bude njihova prednost. Međutim i mi njega znamo, verujem da ćemo se spremiti na pravi način.

U protekle tri utakmice Srbija je na momente pokazala pravu snagu. U oči je upala slaba, treća četvrtina protiv Australije koja je izgubljena s 4:1.

– Jeste, ali pitanje je šta bi bilo da smo kod 3:1 iskoristili „zicer”. Australija je u grupi zemalja koje baš napreduju. Tu su Grci, Amerikanci, Brazilci, nedostaju Španci. I sada će biti sve teže i teže računati na sigurne bodove. Što se ove utakmice tiče pored opomene pokazala je i kada reagujemo na pravi način, kao u poslednjih osam minuta, onda sve dolazi na svoje mesto.

Dani osveženja i oporavka su prošli. Sutra je meč koji mnogi smatraju za najvažniji na turniru, jer je prvi za koji nema popravni:

– To je specifičan meč, uvek kažemo da od četvrtfinala sve počinje i da zapravo tu postaje opasno za favorite i lako za one koji nemaju šta da izgube. Nama je oporavak baš trebao. Dosta je bilo napora i utakmica u proteklom periodu, valjalo je bar malo napuniti baterije za utakmice koje nas očekuju.

Pauza ima svoje draži, ali nosi i opasnost od opuštanja. Gocić je kategoričan:

– Imamo iskustvo iz Barselone. Tada je dosta boleo onaj poraz od Crnogoraca. Za ekipe poput naše ispadanje u četvrtfinalu je vrlo teško i praktično se, bez obzira na preostale dve utakmice, takmičenje završava. Zbog toga sam siguran da ćemo u tom meču dati sve od sebe.

I kapiten je želeo da naglasi:

– Ne znam odakle priče o kalkulacijama. Da želimo ovoga ili onoga. Da li drugi to rade ne znam, ali znam da se to kosi sa nekim etičkim i sportskim normama. Nikada nismo kalkulisali i to nam ne pada na pamet.

Po Gociću osam najboljih selekcija se plasiralo u završnicu takmičenja:

– Ono što je dobro jeste činjenica da će u polufinalu sigurno igrati Grčka ili Australija. To je novost i prava stvar za vaterpolo. Nije dobro za nas, jer je kvaliteta sve više, ali je, ponavljam, za ovaj sport izvanredno. Pored tih osam zemalja, Brazil je tu, napreduje Kanada i naravno nedostaje Španija kojoj je svakako tu mesto. Drugim rečima olimpijski turnir će biti baš jak.

Rusi na penale pobedili Kineze

Kazanj – U razigravanju za plasman od 13. do 16. mesta Japan je očekivano pobedio Argentinu (14:6), dok su Rusi protiv Kineza stigli do prve pobede tek posle izvođenja peteraca (4:1, posle četiri četvrtine 10:10). Kinezi su izjednačili na 10:10 golom Donga u poslednjoj sekundi, ali su kod peteraca dva puta bili neuspešni.

– Ispustili smo prednost u samom finišu. Hvala golmanu Antonovu na odbranama peteraca. Bila je ovo pobeda za naše navijače koji nas bodre bez obzira na rezultat, – rekao je Sergej Lisunov.

Kineski selektor Paolo Malara je prokomentarisao:

– Za mene je utisak važniji od rezultata. Igrali smo dobro, sa nekim greškama i dosta isključenih igrača. Takav meč je bio i protiv Brazila. U celini sam zadovoljan. Penali su lutrija. Utakmica je bila odlična, pravi spektakl za navijače.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.