Izvor: Politika, 02.Sep.2014, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi bodovi srpskim odbojkašima u Poljskoj

Svetsko prvenstvo za odbojkaše: Srbija – Argentina 3:1 (25:17, 20:25, 25:21, 25:21). – Naši igrači pokazali da su se potpuno oporavili od slabog izdanja na otvaranju šampionata

Od izveštača „Žurnala”

Vroclav – Velika tri boda osvojila je reprezentacija Srbije u drugom kolu A grupe na XVIII svetskom prvenstvu u Poljskoj. Zaslužen trijumf protiv Argentine s 3:1 (25:17, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 20:25, 25:21, 25:21) zalečio je „varšavske rane“ i doneo prvi kapital našoj selekciji za drugu fazu takmičenja.

Naravno, vraćen je i mir u kuću, jer je uoči ovog susreta vladala ogromna bojazan u taboru naše selekcije. Nije bilo lako ni posle drugog seta, kada su Argentinci stigli do izjednačenja (1:1), ali su čvrst karakter i velika želja doneli zaslužen trijumf. U trećem i četvrtom periodu, Srbija je pokazala da je u ovom trenutku bolja selekcija od večitog vicešampiona Južne Amerike, neugodne Argentine.

I pored velikog broja grešaka na ovom meču (31 iz servisa i napada), ali i sa dva sjajna elementa u igri, prijemom servisa i odbranom, Srbi su juče slomili „gaučose”.

U prvom setu povela je Argentina s 12:10, a onda je naša reprezentacija došla do daha. Serijom od 10:2, odlučen je set u korist Srbije. Puno odbrana, dobrih blokova, sjajno realizovanih kontri doneli su ugodnih 20:14, posle čega je bilo jasno da će naša selekcija povesti u ovom meču – 25:17.

Prvi problemi stigli su na početku drugog perioda. Popustio je prijem, nestala je disciplina u odbrani i Argentinci su to znali da iskoriste. Od rezultata 11:11, stekli su prednost od dva do četiri poena i sačuvali je do kraja. Bili su strpljiviji, a u završnici su blokom na Nikiću došli do, ispostaviće se, nedostižnih – 23:19.

Iako je nakon obavezne desetominutne pauze bilo primetno da su se obe ekipe prilično „ohladile”, Srbija je prva došla do pravog ritma. I to posle pomalo čudnog tajm-auta Hulija Velaska, pri rezultatu 11:10. Ovim odmorom najveći odbojkaški stručnjak svih vremena kao da je pomogao našoj selekciji, koja je tada vezala tri poena (još jedan tajm-aut Velaska), a onda je znalački sačuvala. U jednom trenutku bilo je čak 22:13, da bi na servise Urijartea, Argentinci u završnici uspeli da zaprete (24:21). Na kraju je pogrešio prvi dizač Argentine i doneo uzdah olakšanja našim odbojkašima – 25:21.

Ovakva završnica trećeg seta, bila je dovoljno upozorenje Stankoviću i drugovima, koji su od početka četvrtog zaigrali snažno i, pre svega, dobrim odbranama i čvrstim blokom, došli u situaciju da nižu „brejk poene”. Velasko je menjao dizače, srednjake, uzeo i prvi tajm-autu u momentu kada je Srbija već otišla na +6(14:8). Čini se kasno, iako su njegovi igrači uspeli još jednom da zaprete (22:20), ali je servis-greška Kiroge, ponovo dala jak impuls našimma. Sa dva poena Nikole Kovačevića Srbija je stigla do pobede, koja će joj mnogo značiti u nastavku šampionata.

Dvorana: Stulecija. Gledalaca: 3.786. Sudije: Labasta (Češka) i Vereke (Francuska).

SRBIJA: N. Kovačević 13, U. Kovačević, Petrić, Petković, Stanković 12, Jovović 2, Nikić 10, Atanasijević 18, Starović, Podraščanin 12, (Rosić), Lisinac. Selektor: Kolaković.

ARGENTINA: Daraidou, Filardi 5, Urijarte 1, Konte 11, Kiroga 2, Gonzalez 14, Sole 6, Krer 6, De Čeko 1, Ramos 3, Toro, (Kloster). Velasko.

----------------------------------------------

Psihološki vrlo težak meč

Vroclav – Posle utakmice i prve pobede na Svetskom prvenstvu u Poljskoj naš selektor Igor Kolaković je bio zadovoljan:

– Ovaj meč je sa psihološkog stanovišta bio vrlo težak posle poraza na onakvom uvodu. Igrali smo protiv veoma talentovane ekipe, po kvalitetu slične našoj. Dobro smo primali servis što je odlučilo sigurniju igru. Bilo je i grešaka, ali smo se dobro branili. Moramo biti zadovoljni onim što smo prikazali, a bodovi će nam mnogo značiti.

Raspoložen je bio i Nikola Jovović po završetku meča, pa je izjave davao zadovoljno se smejući zbog pobede:

– Presudili su naša želja i smirenost u ključnim momentima. Povremeno smo gubili ritam, ali smo odigrali kvalitetnu utakmicu. Bili smo strpljivi na visoke i brze lopte, imali smo fantastičan prijem. Od početka se videlo da više nego išta žele da nas dobiju. Argentinci igraju drugačije, stalno menjaju ekipu, ali uspeli smo da ostanemo fokusirani i osvojimo tri boda. Možda smo ovom pobedom dokazali da smo zaboravili Poljake. Svaku utakmicu ćemo gledati kao finale.

Miloš Nikić je odigrao odličnu partiju, a njegova specijalnost„prijem servisa” bila je na zavidnom nivou tokom čitavog meča:

– Bilo nam je mnogo bitno da se vratimo posle poraza od Poljaka. Nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu podizati nivo igre i u grupi ostvariti značajan broj pobeda. Utakmicu je presudio prijem, potom Nikola Jovović koji je dobro razigravao saigrače. Neke stvari nisu bile perfektne, ali možemo biti zadovoljni ukupnim.

----------------------------------------------

Čudesna publika

Iako se meč u Vroclavu igrao prilično rano, od 13 časova, na tribinama dvorane bilo je skoro četiri hiljade gledalaca! Poljski navijači pokazali su još jednom svoju prefinjenu odbojkašku kulturu, navijali su i za jednu i za drugu selekciju (malo više za našu), pratili ritam di-džeja i zvaničnog spikera, koji imaju ogromno iskustvo u tom poslu.

Naravno, posle meča svi su želeli neki autogram od naših odbojkaša i zajedničku fotografiju, a u centru pažnje bili su oni najmlađi, Atanasijević, Jovović, Uroš Kovačević, Lisinac...

----------------------------------------------

Majstori „čelendža”

Ponovo su srpski odbojkaši dokazali da su majstori „čelendža“. U prvom setu potpuno su zavladali situacijom i promenili tri sudijske odluke, što je doprinelo da i set potraje poprilično dugo (27 minuta). Do kraja meča bilo je još nekoliko sudijskih provera, koje u principu, nisu menjali unapred donesene odluke.

Igor Jagličić

objavljeno: 02.09.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.