Niko nam nije zabranio da se pripremamo kao šampioni!

Izvor: MozzartSport.com, 26.Avg.2014, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nam nije zabranio da se pripremamo kao šampioni!

Davno su prošla vremena kada su srpski košarkaši na velika takmičenja putovali sa oreolom favorita nad glavama. Sada je svaka medalja ogroman uspeh. Štaviše, pred odlazak na Svetsko prvenstvo u Španiji čini se da niko na sme ni da se usudi da javno izrekne ambiciju da napadne neko od odličja. Selektor Aleksandar Đorđević kaže da o tome ne treba ni razmišljati, već da je pripritet na Mundobasket da se borbenim pristupom vrati kul reprezentacije.

"Hvala ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << koji veruju u nas, ali realnost je ta koja te na kraju poklopi ili uveri. Međutim, niko nam nije zabranio da se pripremamo kao šampioni. Da li ćemo to sada biti, ili neko posle nas, naša je dužnost da reprezentaciju predstavimo u boljem svetlu. Kada sam preuzeo reprezentaciju rekao sam da igra mora da se ubrza, da budemo atletski moćniji. Tako se igra igra u svetu. Naša igra mora da bude brža. Moram i da igračima dam određenu slobodu u napadu. Ali pravi posao je u odbrani i tu ne sme da bude iskakanja. U napadu će talenat da dođe do izražaja. Baza je uvek odbrana i to će biti ključna stvar na svim utakmicama šampionata, bez obzira na nešto lošija izdanja na poslednje dve provere protiv Novog Zelanda", izjavio je Đorđević na konferenciji za medije u hali Pionir.

Uprkos tom lošem finišu, više je stvari koje raduju Đorđevića raduju. Pre svega to što ekipa konačno igra timski.

"Oni se ponašaju i žive kao jedan, što nam daje za pravo da se nadamo da smo na dobrom putu. Videćemo da li će to biti dovoljno u Španiji. Nikada nisam bio dobar prognozer, nemamo prava da kalkulišemo, već da svaki meč igramo maksimalno. U grupi smo sa Španicma, sa evropskim šampionima. Brazilci imaju istorijski najbolju reprezentaciju, tu je šampion Azije Iran, pa Egipat, koji je sada najvažniji, jer je uvek tako sa prvom utakmicom. Tek potom razmišljamo o svakoj sledećoj. Naša dužnost je da vratimo kult reprezentacije, jer dres sa državnim grbom je nešto za šta se igrači i treneri spremaju celog života. Momci su to i pokazali tokom priprema".

Đorđević ističe da ovu generaciju ne bi trebalo porediti sa onim ranijim, koje su proslavile srpsku košarku. Ali, to ne znači da bi je trebalo prerano otpisati.

"Ovde ima velikih igrača. Njima su potrebna velika takmičenja, a predstojeće prvenstvo je jedno od takvih. Posle Olimpijkih igara najveće. Kada budu došle velike utakmice nadam se da će neki od njih napraviti skok i izdvojiti se. Igrači su ti koji trenere prave u velike trenere. Zato sam i govorio Bogdanoviću da nije potrebno da postigne 20 poena i teži najboljoj utakmici u karijeri, već da ubaci 10 ili 12. Bitno je da bude koristan timu, to je moja filozofija", konstatovao je Đorđević, dodajući da očekuje da kapiten Nenad Krstić postepeno ulazi u formu nakon oporavka od povrede.

Krstić će se progresivno uklapati kako odmiče prvenstvo. Neće biti automatizm na koji je navikao. Ne treba previše da traži od sebe. Ući će u u formu u pravom trenutku“.

Što se tiče Nemanje Bjelice, on je dobio ozbiljan udarac u koleno i dva puta dnevno ide na terapije. Miloš Teodosić je, priznaje Đorđević, selektora iznenadio time što je bio najspremniji igrač na pripremama. Velike pohvale zaslužio je i Miroslav Raduljica.

Raduljicu moram javno da pohvalim. Došao je u fizički lošem stanju. On je najzaslužniji što se znatno popravio. Dali smo mu priliku i on je stvarno postepeno rastao i stvarno nam je dao jednu snagu“, zaključio je Đorđević.

Sam Teodosić je, ipak, naveo da se još nije sasvim oporavio od povrede skočnog zgloba, ali da veruje da će uhvatiti ritam na vreme. O krajnjim dometima ekipe nije želeo previše da govori.

"Zadovoljan sam kako su prošle pripreme. Na turnirima smo ostavili dobar utisak, igrali borbeno, kako je Ðorđević i tražio od nas. Mislim da spremni idemo u Španiju, a tamo nam je prvi cilj da iz grupe izađemo što bolje plasirani, a o nečemu više rano je sada pričati. Ako možemo da biramo, recimo da bih voleo da Špance izbegavamo što je duže moguće".

Boje reprezentacije Srbije na predstojećem Mundobasketu, od 30. avgusta, do 14. septembra, braniće Nenad Krstić, Miroslav Raduljica, Raško Katić, Vladimir Štimac, Miloš Teodosić, Stefan Marković, Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica i Stefan Birčević. Na prvenstvu sveta Srbija će igrati A grupi, u Granadi, sa domaćinom Španijom, Egiptom, Iranom, Brazilom i Francuskom.

U prvoj utakmici srpski košarkaši u subotu igraju protiv selekcije Egipta.

(FOTO: MN Press)
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.