Danas počinje Svetsko prvenstvo za odbojkašice

Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Svetsko prvenstvo za odbojkašice

U prvom kolu, u Trstu (17 č), Srbija protiv Turske. – Jelena Nikolić smatra da će odlučiti glava, srce i želja. – Maja Ognjenović ističe da Turkinje imaju jednostavnu igru

U Italiji danas počinje XVII svetsko prvenstvo za odbojkašice. Naša reprezentacija igraće u Trstu, a u prvom kolu se sastaju s Turskom (17 č).

Najveći uspeh u ženskoj konkurenciji Srbija je postigla na pretprošlom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šampionatu svetu, 2006. u Japanu, kada je osvojila bronzanu medalju. U sadašnjoj ekipi ima igračica koje su ostvarile taj podvig, a i onih koje prvi put igraju na jednom od najvećih međunarodnih takmičenja.

Selektor Zoran Terzić, pod čijim je vođstvom naša ženska odbojka postigla najveće uspehe (bila je i evropski prvak), uoči nadmetanja u Italiji je rekao:

– Turska je ekipa za respekt. Protiv nje uvek igramo teško, a na Gran priju je na završnom turniru jedina nanela poraz Brazilu. Protiv Turkinja su naše utakmice uglavnom bile neizvesne, pa pretpostavljam da će i ova biti takva. Siguran sam da smo sada u boljoj formi nego na Gran priju kad smo igrali protiv njih.

Jelena Nikolić je jedna od onih koje su obeležile zlatno doba naše ženske odbojke, a s obzirom na iskustvo u turskoj ligi, odlično poznaje protivničku reprezentaciju:

– Koliko god utakmica da smo imale ovog leta, a bilo ih je mnogo, sve su to, ipak, samo pripreme za Svetsko prvenstvo. Sada je došao dan da pokažemo za šta smo se spremale. Vrlo je nezahvalno da se prognozira. Igrale smo dosta puta protiv Turkinja i uglavnom su bile teške utakmice. Verujem da imamo kvalitetniju ekipu. Mislim i da će naš pristup da bude dobar od prvog poena i da već na prvoj utakmici možemo da napravimo dobar rezultat. S njima smo igrale na Gran priju i uverena sam da smo podigle naš nivo igre. Mislim da tehničke stvari neće odlučivati, nego glava, srce, želja, a verujem da mi to imamo.

Kapiten Maja Ognjenović je, takođe, od onih koje imaju bronzu iz Tokija 2006:

– Radile smo celog leta za ovo Svetsko prvenstvo, koje željno iščekujemo. Nas nekoliko iskusnijih smo i okosnica ekipe i verujem da mlađim igračicama možemo dosta da značimo: da im pružimo podršku. Nama je ovo treće svetsko prvenstvo i to može samo da bude nešto pozitivno za ekipu, a nikako negativno. Što se ovog prvenstva tiče mislim da za nas počinje na najbolji mogući način – protiv Turkinja. One su naše, što se kaže, stare poznanice. To je dobra ekipa, ali, iskrena da budem, igra dosta jednostavno. Njihova cela igra se zasniva na primačima i naš glavni cilj će biti da zatvorimo njihovog kapitena i ko bude njihov drugi primač. Ova utakmica nam je najbitnija, jer mislim da bi nam pobedom sve bilo olakšano. Neki će reći da ima još da se igra, ali Turkinje su po kvalitetu tu negde oko nas, pa bi nam uspeh protiv njih bio veliki podsticaj za ono što nas čeka u grupi.

Milena Rašić je nezamenljiva u našoj reprezentaciji:

– Postoji mala trema, ali verujme da će to čim izađemo na teren protiv Turske da nestane i da ćemo da pokažemo ono na čemu smo radilo od završetka Gran prija. Turska ekipa je sastavljena od dobrih igračica, starijih. Korektor im je uvek bila nosilac igre, ali to ne znači da već nemaju igračicu koja će zameniti. Treba će nam dosta dobar servis da bismo ih odvojili od mreže i, naravno, blok i odbrana.

Brankici Mihajlović je ovo prvi put da učestvuje na svetskom prvenstvu:

– Iščekivanje je bilo zaista dugo i jedva čekam da počne prvenstvo. Sam početak predstavlja veliki izazov za nas, a naročito za mene. Valjda da ta silna želja neće da stvori strah u nama i da nas on pobedi. Nadamo se najboljem. Na startu nas čekaju dva teška rivala – Turska, pa Bugarska. S Turkinjama smo igrale na Gran priju i one su tu dosta dobro odigrale, pa su se našle i na završnom turniru. Mislim da smo u ovih mesec i po dana od tada dosta napredovale i da možemo da pružimo bolje partije. Teško je prognozirati, ali prolazak u treći krug bi bio veliki uspeh za nas.

----------------------------------

Raspored Svetskog prvenstva za odbojkašice

A grupa (Rim)

Prvo kolo (danas)

Hrvatska – Argentina         10,30 č

Nemačka – Dominikana        17 č

Italija – Tunis        20 č

Drugo kolo (sutra)

Dominikana – Tunis            10,30 č

Nemačka – Argentina           17 č

Italija – Hrvatska   20 č

Treće kolo (prekosutra)

Nemačka – Tunis       10,30 č

Hrvatska – Dominikana      17 č

Italija – Argentina            20 č

Četvrto kolo (27. septembar)

Hrvatska – Tunis      10,30 č

Dominikana – Argentina    17 č

Italija – Nemačka    20 č

Peto kolo (28. septembar)

Tunis – Argentina   10,30 č

Hrvatska – Nemačka 17 č

Italija – Dominikana         20 č

B grupa (Trst)

Prvo kolo (danas)

Kanada – Kamerun     10,30 č

Srbija – Turska         17 č

Brazil – Bugarska     20 č

Drugo kolo (sutra)

Turska – Kanada        10,30 č

Brazil – Kamerun     17 č

Srbija – Bugarska     20 č

Treće kolo (prekosutra)

Brazil – Kanada        10,30 č

Srbija – Kamerun     17 č

Turska – Bugarska     20 č

Četvrto kolo (27. septembar)

Bugarska – Kamerun 10,30 č

Srbija – Kanada        17 č

Brazil – Turska         20 č

Peto kolo (28. septembar)

Turska – Kamerun     10,30 č

Bugarska – Kanada     17 č

Srbija – Brazil         20 č

C grupa (Verona)

Prvo kolo (danas)

Holandija – Kazahstan         10,30 č

Rusija – Tajland        17 č

SAD – Meksiko        20 č

Drugo kolo (sutra)

SAD – Kazahstan      10,30 č

Rusija – Meksiko      17 č

Holandija – Tajland 20 č

Treće kokol (prekosutra)

Tajland – Meksiko    10,30 č

Rusija – Kazahstan    17 č

SAD – Holandija      20 č

Četvrto kolo (27. septembar)

Kazahstan – Meksiko            10,30 č

Rusija – Holandija   17 č

SAD – Tajland           20 č

Peto kolo (28. septembar)

Holandija – Meksiko           10,30 č

Kazahstan – Tajland 17 č

Rusija – SAD 20 č

D grupa (Bari)

Prvo kolo (danas)

Kina – Portoriko    10,30 č

Japan – Azerbejdžan   17 č

Kuba – Belgija           20 č

Drugo kolo (sutra)

Kina – Azerbejdžan    10,30 č

Japan – Belgija          17 č

Portoriko – Kuba     20 č

Treće kolo (prekosutra)

Portoriko – Azerbejdžan      10,30 č

Kuba – Japan 17 č

Kina – Belgija          20 č

Četvrto kolo (27. septembar)

Azerbejdžan – Belgija            10,30 č

Japan – Portoriko    17 č

Kina – Kuba   20 č

Peto kolo (28. septembar)

Azerbejdžan – Kuba    10,30 č

Japan – Kina 17 č

Portoriko – Belgija            20 č

----------------------------------

Prva četiri mesta vode dalje

Po četiri najbolje ekipe iz svake grupe idu u drugi krug. Tamo će biti podeljene u dve grupe sa po osam timova. U F grupi biće reprezentacije iz B i C, a u E iz A i D. U treći krug plasiraće se po tri ekipe, koje će biti svrstane u dve grupe (G i H). Odatle prva dva mesta vode u polufinale.

I. C.

objavljeno: 23.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.