Dali smo FIFA 10m, ali ne za mito

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dali smo FIFA 10m, ali ne za mito"

Ministar sporta Južne Afrike Fikile Mbalula potvrdio je da je ta zemlja dala 10 miliona dolara bivšem potpredsedniku Fifa optuženom Džeku Vorneru.

On je međutim naglasio da se nije radilo o mitu.

Mbalula je rekao da je novac bio namenjen za organizaciju Svetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi, ali da taj novac, koji je direktno isplaćen Vorneru, nije bio namenjen za mito kako bi ta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlja dobila domaćinstvo Mundijala, već kao donacija za izgradnju fudbalskog centra za ljude afričkog porekla na Karibima.

"Negiramo da je naša zemlja podmitila nekoga kako bi dobila pravo da organizuje Svetsko prvenstvo 2010. godine. To je bio odobren program i ne shvatamo zbog čega se sada predstavlja kao mito", rekao je Mbulala.

Vorner, bivši predsednik federacije Kariba, Severne i Centralne Amerike (CONCACAF), je jedan od 14 čelnika i biznismena koji su prošle nedelje u SAD optuženi za prevaru i korupciju u svetskom fudbalu.

Prema američkom tužilaštvu, Južna Afrika je platila Vorneru 10 miliona ; dolara kako bi osigurala dobijanje domaćinstva Svetskog prvenstva 2010. godine. ;

Fifa je potvrdila da je Fudbalskom savezu Kariba, kada je Vorner bio predsednik, platila 10 miliona dolara od sredstava prvobitno namenjenih Južnoj Africi kako bi joj se pomoglo u organizaciji turnira.

Američko ministarstvo pravde navelo je da su Vorner i ostali članovi Izvršnog odbora Fife iz CONCACAF podelili novac u zamenu za svoje glasove. beta

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.