Ruski kutak u školi “Sveti Sava“

Izvor: Kragujevac.rs, 29.Maj.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski kutak u školi “Sveti Sava“

U osnovnoj školi “Sveti Sava“, danas je održan okrugli sto pod nazivom “Srpsko-ruski obrazovni most“ na kome je učestvovala delegacija Obrazovnog kompleksa br: 1862 iz Moskve, predstavnici lokalne samouprave Kragujevca, prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje, pomoćnici gradonačelnika Aleksandar Štajn i Zoran Rajović, Petar Stefanović, direktor Centra za mlade “Škola mira“ iz Kragujevca i direktori nekoliko kragujevačkih osnovnih škola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
Cilj održavanja okruglog stola je predstavljanje rezultata dosadašnje saradnje između Obrazovnog kompleksa br:1862 iz Moskve i kragujevačkih osnovnih škola i razmatranje modela buduće saradnje u oblasti obrazovanja. Saradnja kragujevačkih osnovnih škola sa Obrazovnim kompleksom br:1862 iz Moskve, otpočela je prošle godine na inicijativu kragujevačkog Centra za mlade “Škola mira“, a u okviru projekta Prvi srpsko-ruski festival školskih pozorišta koji je podržao grad Kragujevac. Ova saradnja omogućila je razmenu kragujevačkih i moskovskih školskih teatara ali i održavanje stručnog seminara na kome su eksperi iz oblasti školskih teatara iz Moskve preneli svoja iskustva nastavnicima kragujevačkih osnovnih škola. Ideja o proširenju saradnje na više obrazovnih ustanova Kragujevca i Moskve koja bi mogla da bude institucionalizovana osnivanjem posebnog Centra za rusko-srpsku saradnju u Kragujevcu podržana je i od strane predstavnika grada Kragujevca.

Zahvaljujem se profesoru Stefanoviću na inicijativi da Kragujevac učvrsti svoje veze sa Moskvom preko škole 1862 i mi očekujemo da u ovoj godini potpišemo određene ugovore i protokole kojima ćemo utvrditi konkretne oblike saradnje. Naša je želja da naši učenici i nastavnici budu i gosti i domaćini ruskim kolegama i ruskoj deci - rekao je Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju  međunarodnu saradnju saradnju.

Pomoćnik direktora Obrazovnog kompleksa br:1862 iz Moskve, Natalija Lebedeva predstavila je programe međunarodne saradnje ove škole, učesnicima okruglog stola. U ime delegacije škole uručila je poklon OŠ “Sveti Sava“ koji se sastoji od knjiga na ruskom jeziku, didaktičkih sredstava za nastavu ruskog jezika i suvenira. Prema rečima organizatora okruglog stola, ovo je početak formiranja Ruskog kutka u školi “Sveti Sava“, jedinoj osnovnoj školi u gradu u kojoj se izučava ruski jezik.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.