Predaja liste želja za upis u srednju školu

Izvor: RTS, 25.Jun.2016, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predaja liste želja za upis u srednju školu

Samo još jedan korak deli maturante od upisa u srednju školu. Danas i sutra predaju liste želja, a broj bodova potrebnan za upis iz prethodne godine, može im biti smernica za popunjavanje.
Ministarstvo prosvete svake godine poručuje učenicima da svoje želje usklade sa bodovima koje su postigli na maloj maturi.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Dejan Stanković rekao je za RTS da je ta škola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održala nekoliko sastanaka sa roditeljima, kada im je je naglašeno da neće biti primljene one liste na koma nije popunjeno svih 20 želja.
Napomenuo je da su najčešće tehničke greške oko šifara i dodao da te šifre proveravaju komisije prilikom unosa u kompjuter, tako da nema velikih problema.
Među učenicima u Srbiji tražene su medicinske škole, potom škole pravne i ekonomske struke koje je nešto lakše upisati.
Poslednjih godina sve je veće interesovanje za srednjim elektrotehničkim školama. U Beogradu je, recimo, prošle godine poslednji na listi na IT smeru u školi Nikola Tesla imao nepunih 97 poena.
U Beogradu je među maturantima i ove godine najpopularnija Treća gimnazija gde je za upis društveno-jezičkog smera prošle godine bilo potrebno ajmanje 95 bodova, priodno-matematičkog 97.
Za upis u dvojezična odeljenja u ovoj, ali i drugim gimnazijama u Srbiji, potrebno je i više od 100 bodova. 
Malu maturu polagalo je gotovo 70.000 osmaka, a u srednjim školama ima 7.000 mesta više. Da li će dobiti knjižicu željene, budući srednjoškolci saznaće 4. jula kada izlaze zvanični rezultati raspodele.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.