Na Hramu Svetog Save završeno 90 odsto radova! Zavirite u unutrašnjost najlepše srpske svetinje (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 30.Apr.2017, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Hramu Svetog Save završeno 90 odsto radova! Zavirite u unutrašnjost najlepše srpske svetinje (FOTO) (VIDEO)

Oko 90 odsto građevinskih radova na Hramu Svetog Save u Beogradu je završeno, a preostalo je da se još uradi podno grejanje, postavljanje mermera, mozaik u oltarskom delu, ugrade liftove za prevoz turista na terasu Hrama, kao i manji radovi na enterijeru i eksterijeru ove svetinje.

Glavni arhitekta Hrama, đakon Miroslav Nikolić kaže da će, kada se završi mozaik u kupoli i sklone sve skele, početi radovi na uvođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << podnog grejanja. Nedostaju još sredstva za mozaik kod oltarskog dela u Hramu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ono što predstoji su radovi na enterijeru na nultoj koti, a mi te radove nismo mogli da izvedemo zbog teške i velike konstrukcije koja se nalazi u podkupolskom prostoru. Kada uklonimo sve skele krenuće postavljanje podnog grejanja i mermera - kaže đakon Nikolić.

Pogledajte unutrašnjost Hrama:



Ukupna površina pod mozaikom u Hramu će biti oko 17 hiljada kvadratnih metara što je jedan od najvećih poduhvata te vrste u svetu, objašnjava on i kaže:

- Trenutno je u Rusiji gotovo 40 odsto od ukupnog mozaika namenjenog Hramu. Jedna od ideja o kojoj se razgovara je i postavljanje mozaika u oltarski deo - objašnjava glavni arhitekta i kaže da je plan da se uradi mozaik površine 600 kvadrata, "ali za to još uvek nisu obezbeđena sredstva, a trenutno se obavljaju pregovori sa ruskom stranom".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zvanični rok za završetak izgradnje ove svetinje je 2021. godina, a kako je rečeno iz Vlade Srbije, već je prikupljena polovina od sume koja je neophodna za završetak radova. Druga polovina sredstava bi trebalo da se obezbedi iz priloga, od donatora, kazao je đakon Nikolić i naglasio da je srpski narod i sagradio Hram Svetog Save te da u Hramu računaju na pomoć države.

A ovakav je pogled sa Hrama Svetog Save:



On se nada da će za dve godine turisti moći liftovima da idu na terasu koja okružuje kupolu Hrama i da dožive jedan od najlepših pogleda na glavni grad. A, u kripti Hrama, Nikolić nam otkriva šta je razlog za povremenu buku u ovom delu objekta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To je metro. Linija beogradskog metroa prolazi dijagonalom Hrama, negde oko tri metra ispod poda Kripte. Uskoro će krenuti i radovi na šinama metroa na kojima će biti postavljeni suspenzori, ''štitnici'' protiv buke - objašnjava on i kaže da je takođe potrebno postaviti u ovom delu Hrama i lift koji će sa visine od sedam metara spuštati mošti bivših i budućih patrijaraha u grobnice.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, najavljuje da će radovi na staroj kripti patrijarha uskoro biti završeni.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Plan je da se neke mošti ranijih patrijaraha tu pohrane, kao i svih budućih srpskih patrijaraha - objašnjava on i ističe da u ovom prostoru, koji je gotovo potpuno završen, ima 250 kvadratnih metara fresaka, od kojih dve istaknute freske, "Žrtve jasenovačkih mučenika'', rađene po uzoru na Studenicu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pavlović dodaje da Kripta Hrama Svetog Save, ili “Hram ispod Hrama” , u svom prvobitnom projektu nije imao ovu osnovu ni izgled. Plan je bio, kako kaže, da se napravi prostor od 260 kvadrata sa namenom da se tu pohranjuju posmrtni ostaci srpskih patrijaraha. Zbog višenamenske koristi, ovaj prostor je proširen i sada ima 1.800 metara višefunkcionalnog prostora, pa je to sada jedna od najvećih dvorana toga tipa u regionu koja se koristi za izložbe, tribine i koncerte.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Fresko slikarstvo je u Kripti, objašnjava prota Pavlović, pomirilo tradicionalno i moderno, jer su scene predstavljene iz Starog i Novog Zaveta, a naglašeni su motivi iz loze Nemanjica i motivi iz života Svetog kneza Lazara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.