Katastrofa na Vaskrs!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2016, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katastrofa na Vaskrs!

Vatrena stihija progutala je na Vaskrs srpsku Sabornu crkvu Svetog Save na Menhetnu, u Njujorku. Srećom nema povređenih, jer je vatra buknula predveče, kad su se vernici već razišli posle prazničnog bogosluženja. Vatrogasci su 1. maja dobili dojavu oko 19 sati, što je jedan sat iza ponoći 2. maja po srednjoevropskoj satnici. Reč je o istorijskoj građevini iz 19.veka, koja se nalazi između Brodveja i Američke avenije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
- Požar je izbio oko pola sedam uveče po lokalnom vremenu. Srećom, služba u crkvi, na kojoj je bilo oko 700 vernika je već bila završena. Bogu hvala svi smo živi, ali zgrade više nema. Ova crkva je spajala čitavu zajednicu, jer je jedina u Njujorku, a sada je nema. Ovo je užasno, noćna mora, moje srce je slomljeno - rekao je medijima sveštenik Đokan Majstorović.

On je dodao da je crkva skroz izgorela, ostali su samo zidovi, mada je oko 170 vatrogasaca gasilo požar i akcija gašenja trajala nekoliko sati.

- U trenutku izbijanja vatre crkvenjak je bio u hramu i nagutao se dima, ali je brzo prebačen u bolnicu gde mu je ukazana pomoć. Svi mi koji živimo u blizini crkve smo evakuisani i ne možemo joj prići bliže od 200 - 300 metara. Krov je potpuno uništen - naveo je otac Đokan.

Nadležni vladika Mitrofan Kodić episkop istočnoamerički je takođe stigao na mesto nesreće i on će će obavestiti Patrijaršiju u Beogradu. Još se ne zna šta je uzrok nesreći, a prota, koji je u ovoj crkvi 18 godina, smatra da nije u pitanju ljudska greška nikoga iz crkve.

- Ovo je stara zgrada iz 19.veka, stare su i instalacije. Mi smo posle vaskršnjeg bogosluženja otišli kućama i tvrdim da smo sve uradili kako treba. Nadam se da će uzrok otkriti detektivi koji istražuju na terenu. Crkva je istorijski spomenik kulture i ima američko osiguranje - rekao je otac Đokan.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon kazao je da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi. Dodao da će njegovo odelenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

- Šteta je toliko velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema - rekao je Gribon.

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvu dojavu o požaru u srpskoj crkvi, dobila nešto pre 19 časova. Na internet društvenim mrežama pojavili su se ubrzo i snimci na kojima se vidi kako plameni jezici gutaju crkvu Svetog Save, ali i komentari pojedinih posetilaca koji se pitaju da li je požar slučajno, sam od sebe, izbio s obzirom na to da se ova stara građevina nalazi na atraktivnoj njujorškoj lokaciji koja bi mogla biti interesantna i velikim građevinskim investitorima.

Makedonska crkva u Sidneju i grčka bogomolja u Melburnu gorele se takoॠna Uskrs. Makedonsku pravoslavnu crkvu vaskrsenja u sidnejskom predgrađu Rokdejlu vatrena stihija je potpuno uništila, dok je grčka pravoslavna crkva Blagovesti u Melburnu samo oštećena.

Kako prenose lokalni mediji, požar je crkvu u Rokdejlu zahvatio oko 22h po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati nakon završetka uskršnjih ceremonija. Srećom, u zgradi nije bilo nikoga. Prema poslednjim informacijama, lakše su povređene četiri osobe, među kojima su i dvojica vatrogasca.

Majk Galager, radio voditelj iz Njujorka javio je: "Ljudi plaču, ovo je stravičan požar". Požar je tema i većine američkih medija. Pod naslovom "Plamen guta srpsku pravoslavnu crkvu na Menhetnu", Njujork Tajms navodi da je istorijsku građevinu koja ima važnu ulogu u srpskoj zajednici u Njujorku, progutao plamen samo nekočliko sati pošto su vernici završili uskršnju liturgiju.Njujork Post vest o požaru srpske crkve objavio je na naslovnoj strani pod naslovom: "Sveti pakao, 161 godinu stara crkva izgorela".

* VIDEO: Vatra progutala srpsku crkvu u Njujorku!

* Napad na pravoslavlje: 4 svetinje gorele na 3 kontinenta!

* Vladika Mitrofan: Za požar u crkvi odgovoran ljudski faktor

Njujork Post takođe navodi da su vernici užasnuti gledali kako gori crkva nakon proslave Uskrsa i prenosi izjavu Alekse Velića čiji je očuh prevezen u bolnicu. Velić je izjavio da je njegov očuh dobro, a da je u bolnicu primljen zbog velike količine dima koju je udisao kada se vratio da proveri šta se dešava u crkvi. Kao jedan od razloga zbog kog je izbio požar, Velić je rekao da je moguće da su sveće izazvale požar.Vol strit Džurnal takođe je objavio vest da je srpska crkva Sveti Sava u Njujorku izgorela i naglašava da u ogromnom požaru, koji su vatrogasci uspeli da obuzdaju, nije bilo povređenih.Dejli njuz prenosi reči Daniel Nigro iz vatrogasne službe koji je izjavio da je je "ovo jako tužan događaj jer se dogodio na pravoslavni Uksrs, najsvetiji dana za hrišćane".

Crkva svetog Save u Njujorku, sagrađena je sredinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona, građena je u gotskom stilu i bila poznata kao kapela Svetog trojstva. Pripadala je protestantskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice. Hramu su zatim dodavani vizantijski elementi i postao je arhitektonski dragulj Njujorka. Od 1944. godine, kada je osveštana, ova srpska crkva u Njujorku je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti. Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.