Izgorela crkva bila pred finansijskim kolapsom

Izvor: Danas, 03.Maj.2016, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgorela crkva bila pred finansijskim kolapsom

Beograd - Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, koja je na pravoslavni Uskrs potpuno izgorela, prema pisanju Njujork posta je uvučena u pravnu bitku sa poznatim trgovcem nekretnina sa Menhetna oko propalog projekta čija vrednost iznosi oko 100 miliona dolara.

Prema navodima njujorškog dnevnog lista, Saborna crkva Svetog Save se nalazila pred finansijskim kolapsom kada je u maju 2014. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sklopila ugovor sa firmom Madison Ekvitis. Ugovor bi kompaniji koja se bavi razvojem nekretnina omogućio zakup crkvene zemlje na 99 godina vredan 100 miliona dolara i dozvolu da na tom placu podigne zgradu. Zauzvrat, kompanija Madison Ekvitis se obavezala da plaća crkvi godišnju rentu i obezbedi 250.000 dolara za obnovu Saborne crkve Svetog Save.

Ipak, navodi se u Njujork postu, po potpisivanju ugovora u firmi Madison Ekvitis su shvatili da isti sadrži klauzulu koja obavezuje tu kompaniju da plati 13,5 miliona dolara posredničkoj kompaniji TenantVajs. Medison Ekvitis je tužbom pokušao da poništi ugovor i zatražio je 500.000 dolara za naknadu štete. U januaru ove godine sud je odbacio tužbu Medison Ekvitisa smatrajući da su morali da budu svesni ugovorne klauzule. Iz kompanije Medison Ekvitis su se žalili na tu odluku suda.

U Njujork postu takođe razrađuju tezu da iza paljenja pravoslavne crkve na Menhetnu može da stoji spor između Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve povodom kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca. NJujorški tabloid ove tvrdnje temelji na rečima bivšeg ambasadora i srpskog akademika Dušana Batakovića. Naime, kako tvrdi tabloid, nakon požara koji su zahvatili pravoslavne svetinje na tri kontinenta, "postoji strah da su ovi nemili događaji bili dobro isplanirani napadi upereni ka pravoslavnoj veri".

Iako iz policije Njujorka tvrde da požar koji je zadesio Sabornu crkvu Sveti Sava na Menhetnu nije sumnjiv, članovi pravoslavne zajednice ipak smatraju suprotno, navodi list. Sa druge strane, i šef njujorških vatrogasaca rekao je za NJujork post da je "situacija postala veoma sumnjiva". Oni ističu da su svi požari podmetnuti u znak odmazde zbog blokiranja kanonizacije Stepinca, navodi tabloid, pozivajući se na izjavu akademika Dušana Batakovića, direktora Balkanološkog instituta SANU, ali je Bataković tu izjavu demantovao rekavši da treba sačekati istragu, ali da se ne može isključiti nijedna mogućnost, pa ni da su ti požari podmetnuti i da se radi o terorizmu.

                 

Požar nije podmetnut

Zvanično je potvrđeno da požar, u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, nije podmetnut, rekla je za RTS konzul Srbije u NJujorku Mirjana Živković posle razgovora sa gradonačelnikom NJujorka Bilom de Blazijom. Prema njenim rečima, još je rano da bi se govorilo o konkretnim rezultatima istrage. Živković je dodala da se srpska zajednica u NJujorku već pokrenula, da je dan posle požara stiglo hiljade mejlova različitih inicijativa i da svi imaju pozitivan stav da se crkva mora obnoviti.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.