Izgorela Crkva sv. Save u Njujorku

Izvor: SEEcult.org, 02.Maj.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgorela Crkva sv. Save u Njujorku

Saborna crkva svetog Save u Njujorku izgorela je 1. maja u požaru – svega nekoliko sati nakon uskršnje liturgije i svečanog prazničnog ručka u tom zdanju, starom 160 godina.

U požaru je jedna osoba lakše povređena, preneo je RTS, a crkvena zgrada je, i pored velikog napora 170 vatrogasaca da ugase požar, dobrim delom uništena.

Starešina crkve Đokan Majstorović rekao je za RTS da je crkva potpuno izgorela - krov je potpuno uništen, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << ostali su samo zidovi.

Crkva je bila prazna kada je u popodnevnim satima izbio požar koji se brzo proširio i zahvatio celo zdanje na zapadnoj 25. ulici u distriktu Flatiron na Menhetnu, a vatrogasce je pozvao komšiluk.

Vatrogasna služba Njujorka objavila je da se srušio deo krova i da je struktura zgrade nestabilna. Istraga o požaru je u toku, a policija isklјučuje mogućnost terorističkog akta.

    Crkva sv. Save posle požara

     Nekoliko sati ranije, za vreme uskršnje liturgije, foto: Crkva sv. Save

Tokom uskršnjeg praznika, kako su preneli mediji, izbili su požari i u makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Sidneju i grčkoj u Melburnu, kao i u manastiru Valam na severu Rusije.

Crkva sv. Save, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka prema nacrtu arhitekte Ričarda Updžona (Richard M. Upjohn) i građena je u gotskom stilu. Nekada je pripadala protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Srpske pravoslavne crkve Nikolaj Velimirović otkupio uz pomoć vernika za potrebe srpske zajednice. Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi, čime je postala jedan od arhitektonskih dragulјa Nјujorka, pa se od 1968. godine nalazi na listi njujorških znamenitosti.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Nјujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.

*Foto: Crkva sv. Save u Njujorku (Fb)

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Melburn, požar u grčkoj pravoslavnoj crkvi

Izvor: RTS, 02.Maj.2016

U grčkoj pravoslavnoj crkvi u Melburnu izbio je požar, koji je brzo ugašen. Nije bilo povređenih. . Vatrogasci, čija stanica se nalazi nekoliko ulica od crkve, stigli su za kratko vreme i vatru stavili pod kontrolu, javlja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.