Iz našeg ugla: Vidici vidovdanskog zaveta

Izvor: BKTV News, 28.Jun.2017, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz našeg ugla: Vidici vidovdanskog zaveta

Srpski narod u svom indentitetu i nacionalnom biću nosi duh Nemanjića, posebno Svetog Save, Kosovski mit i Vidovdanski zavet.

Na ovim temeljima duhovnosti opstojava srpski narod kroz vekove. Taj zavet nosio je srpske junake kroz oslobodilačke ratove i bune do uspostavljanja moderne državnosti i suprotstavljanja komunističkoj vlasti, ali i oblicima Novog svetskog poretka.

Nacionalni mitovi nisu destrukcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << niti anahronizmi, već su živa energija koja pokreće nove generacije na sabornost i trajanje kao evropskog i hrišćanskog naroda. Vidovdanski duh je obnoviteljska snaga, jer počiva na principima uzvišenih ciljeva koji predstavljaju utopijsku energiju koja se neprestano pretače iz prošlosti u sadašnjost ka budućnosti. Odricanje od Kosovskog mita, svetosavskog duha i Vidovdanskog zaveta jeste samoporicanje i samoponižavanje.

Nije aktuelnost Kosovskog mita i Vidovdanskog zaveta zarobljena samo u arhaičnoj priči o nebeskom srpskom narodu, već je u spoznanju da duh palih predaka predstavlja živu energiju novih naraštaja koji žele da očuvaju veru, tradiciju i univerzalne vrednosti evropske civilizacije. Kosovska bitka iz 1389. godine predstavlja borbu za očuvanje hrišćanske Evrope što je danas veoma aktuelna tema. Bez cara Lazara i Miloša Obilića nema ni vere u pobedu dobra nad zlom i verovanja u nacionalni opstanak vere, jezika, pisma, jednom rečju - kulture.

Poništavanjem vidovdanskog duha i prosvećenosti, mudrosti i vladalačke sposobnosti Nemanjića ''dubinski'' se razara ne samo srpski indentitet, već i deo hrišćanske Evrope. Negiranjem značaja Svetog Save oduzelo bi se pravo na nacionalnu i versku samostalnost i državnost, a Srbi bi bili tretirani kao varvarski narod bez istorije i trajanja. Negiranjem Kosovskog mita poništilo bi se pravo naroda na kolektivno pamćenje sopstvene tragedije, ali i nade u nacionalni Vaskrs.

Bez nacionalnog mita narodna poezija gubi svoju osnovnu vrednost, a poznato je koliko je ona vekovima cenjena u Evropi. Svetosavlje je duhovna snaga srpskog naroda na Balkanu, a Kosovski mit i Vidovdanski zavet je sećanje na velika iskušenja i borbe srpskog naroda za oslobođenje. Preko duha Kosovskog zaveta Srbi su se oslobađali i ujedinjavali sa drugim narodima u države i iz njih izlazili sa sopstvenim indentitetom.

Zato je u 21. veku potrebno da se podsetimo i na 1389. i 1914. godinu da bi znali da procenjujemo sebe i druge na osnovu vrednosti, pre svega moralnih, koji su nasušne za opstanak naroda. Srpski narod je navikao da živi skromno, ali bez duhovne i istorijske svesti postaje sam sebi smetnja, a kamoli drugima. Srbija je odavno graditelj Evrope, a put u EU se ne može realizovati poništenjem nacionalnih mitova koji su prisutni kod svih evropskih naroda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.