Iriniej: Mnogi se plaše našeg vezivanja za Rusiju, ali to je njihov problem, a mi smo – sa svojima

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iriniej: Mnogi se plaše našeg vezivanja za Rusiju, ali to je njihov problem, a mi smo – sa svojima

 

Patrijarh srpski Irinej primio je srpsko-rusku delegaciju u kojoj su bili mitropolit tjumenski i toboljski g. Dmitrij Kapaljin, direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja general-potpukovnik dr Leonid Rešetnjikov, deputati ruske Dume i potomci belogardejaca iz Rusije i sveta, kao i predstavnici „Srpskog koda” na čelu sa osnivačem Mlađanom Đorđevićem.

Ruski mitropolit je na poklon poglavaru SPC doneo voštanice koje će biti korišćene prilikom osvećenja hrama Svetog Save na Vračaru, 2019. godine, a dr Rešetnjikov je patrijarha Irineja darovao medaljom u znak sećanja na Prvi svetski rat „kada su Rusi i Srbi bili zajedno i borili se zajedno”.  

Prijemom u Patrijaršiji je zaključena višednevna manifestacija „Belogardejci u Srbiji - ruski dani u Vojvodini” koja ima za cilj očuvanje uspomene na rusku emigraciju u našoj zemlji.

Patrijarh Irinej je u ime dobrodošlice poželeo braći iz Rusije da se osećaju kao u svojoj kući „kao što se i mi osećamo kad odemo u Moskvu”. Potom je primio „raport” o tome šta je sve od 26. do 30. maja realizovano.

- General Rešetnjikov na ostrvu Lemnos već 12 godina sprovodi ovaj projekat sećanja na belogardejce, dogovorili smo se da tako nešto uradimo i u Srbiji i našli crkveno groblje u Kikindi koje je bilo zapušteno pola veka i pretvoreno u šumu. Uz blagoslov vladike banatskog smo to groblje obnovili, a sada je osvećen spomenik i otkrivena spomen-ploča na zgradi gimnazije „Dušan Vasiljev”, posvećena svetom Jovanu Šangajskom (koji je predavao u toj gimnaziji od 1925. do 1927.godine). U nedelju su u hramu Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima jutarnju liturgiju služili zajedno vladika sremski Vasilije i mitropolit Toboljski i Tjumenski preosvešteni Dmitrij. U okviru kulturno-umetničkog programa, ansambl „Živa Rus” održao je koncert u Novom Sadu i Karlovcima, naveo je Đorđević i izvestio patrijarha Irineja da je u planu osnivanje muzeja u Sremskim Karlovcima u kome bi bilo sakupljeno sve što je u vezi sa belogardejcima na našim prostorima.

Poglavar SPC je potom održao zdravicu ruskoj braći s nadom da će „ova poseta biti početak naših bliskih i novih odnosa”.

Rekao je: „Ruski narod smatramo našim narodom, kao što i oni nas smatraju svojima. U celoj istoriji smo bili bliski, da ne kažem jedinstveni, a nadam se da ćemo biti još čvršći. Molimo se da Rusija stane na svoje noge, jer je moć Rusije, moć svih pravoslavnih naroda. Danas svi mi gledamo u Rusiju.

Mnogo nas raduje i poseta predsednika Rusije Svetoj Gori. Tamo žive ruske svetinje. Do skora su to bili samo zidovi, bez života, a polako sada oživljavaju.

Mnogi se plaše našeg vezivanja za Rusiju. Ali, to nije naš problem. To je njihov problem, dabome. A mi smo – sa svojima.

Živeli!”

Patrijarh Irinej je - obraćajući se poslaniku Dume sa Krima - ocenio da je Krim oduvek bio ruski i da tako treba da ostane. On je pozvao goste u posetu hramu Svetog Save i podsetio da je od ruskog patrijarha Kirila i predsednika Putina dobio obećanje da će najveći ruski stručnjaci pomoći u izradi mozaika, velikog i skupog dela koje će biti ponos ne samo Srba nego svih pravoslavnih.

Potom se poglavaru SPC obratio general Rešetnjikov, zahvaljujući se na blagoslovu za njegovu knjigu „Vratiti se Rusiji” čije je drugo dopunjeno izdanje prošle nedelje promovisano u Beogradu.   

Poseta je okončana razgovorom o svepravoslavnom saboru na Kritu za koji je patrijarh ocenio da je početak pravljenja mostova saradnje i blizine.

“Odavno želimo da uspostavimo neke odnose sa Vatikanom, ne da bismo postali srbo-katolici, nego da bi njih vratili u pravoslavnu crkvu “, poručio je, za kraj, patrijarh Irinej.

Diana Milošević,
Fakti


Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.