Dve svetosavske akademije

Izvor: Danas, 28.Jan.2015, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve svetosavske akademije

Beograd - Proslavu školske slave Sveti Sava sinoć su obeležile dve svetosavske akademije – zvanične, u organizaciji Ministarstva prosvete u Narodnom pozorištu i druge “pod vedrim nebom” koju su održali prosvetni radnici, članovi četiri reprezentativna sindikata obrazovanja.

Više od hiljadu prosvetnih radnika iz svih krajeva Srbije okupilo se oko 17 sati ispred Hrama Svetog Save, odakle su krenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u protestnu šetnju do Trga Republike, gde su u proglasu javnosti ukazali na loš materijalni položaj i razloge dvomesečnog štrajka.

„Umesto da im budemo uzori, mi svojim bednim položajem za koji je kriva vlada decu odbijamo od knjige, od učenja, od vrednosti za koje je škola uvek spremala đaka“, navedeno je u proglasu. Na skupu nije bilo govora sindikalnih lidera.

Većina prosvetara se razišla pre nego što je u 20 sati u Narodnom pozorištu počela akademija, sa koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da država očekuje od prosvetnih radnika “da im učionica bude svetilište” i da “iznad svake muke i teškoće bude interes učenika”.

Ministar prosvete Srđan Verbić je rekao da se obrazovanje ne može popraviti revolucionarnim promena i da je “nama neophodna evolucija obrazovnog sistema koji treba postepeno, korak po korak, prilagođavati novim izazovim savremenom života”.

- Naš prvi korak je da vratimo đaka u središte zbivanja. Naša namera je da upodobimo obrazovni sistem savremenom učeniku jer samo tako možemo izbeći nerazumevanje i odbacivanje nastavnih programa. Naše škole moraju đake da pripreme za rad i život tako što će ih naučiti da neprekidno uče. Drugi korak je da vratimo ugled prosvetnim radnicima, da njima vratimo veru da je znanje zaista moć. Nužno je i da roditelje uključimo mnogo više u proces obrazovanja i vaspitanja – rekao je Verbić.

Juče ranije Ministarstvo prosvete dodelilo je tradicionalne Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2014. godinu.

Od 170 predloga koje je dobilo Ministarstvo, nagrađeno je 13 pojedinaca i institucija, među kojima su Stefan Velja, maturant novosadske Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Violeta Kecman, nastavnica srpskog jezika, Zoran Marić, direktor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, Valentina Manojlov, učenica trećeg razreda Osnovne i srednje škole „9. maj“ iz Zrenjanina i Nina Denić, učenica OŠ „Miroslav Antić“ iz Odžaka.

Priznanje su dobili i Ugostiteljsko-turistička škola u Vrnjačkoj Banji, OŠ „Milutin i Draginja Todorović“, iz Kragujevca, OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Levosoja, Zoran Popović, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Dušan Stanković, učitelj u OŠ „Braća Ribar“ u Donjoj Borini, Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“ iz Leskovca, novosadski Poljoprivredni fakultet i Zlatko Grušanović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ iz Beograda.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.