Danas je Savindan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2015, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Savindan

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi Dan Svetog Save (Savindan) kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu, srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka.

Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu.

Za vreme bivše SFRJ Sveti Sava se nije službeno slavio, jer je taj praznik ukinut odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komunističkih vlasti 1945. godine. U škole je ponovo vraćen 1990. godine.

U školama taj dan je radni, ali nenastavni dan.

Kao školska slava obeležava se u školama u Srbiji i Republici Srpskoj.

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Umro je 27. januara 1236. u Trnovu (Bugarska) i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obeležava uspomena na njegov život i delo.

Početkom 19. veka spevana je poznata Himna Svetom Savi.

Mnoge vrste zanatlija iz Srbije su ga smatrale svojim patronom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu.

U beogradskoj opštini Vračar, na mestu gde se veruje da su po nalogu Sinan-paše spaljene njegove mošti 1594. godine, podignut je hram posvećen Svetom Savi u znak zahvalnosti za sve što je uradio za svoj narod i crkvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas je Savindan

Izvor: RTS, 27.Jan.2015

Srpska pravoslavna crkva slavi Dan Svetog Save u znak sećanja na prvog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka. Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.