Zeman: Ukinuti neefikasne, kontraproduktivne sankcije Rusiji

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: Ukinuti neefikasne, kontraproduktivne sankcije Rusiji

Zapad treba da ukine sankcije Rusiji, jer one samo podstiču tenzije i ne promovišu deeskalaciju odnosa, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman.

"Sankcije ne samo da su neefikasne, one su kontraproduktivne. One samo podstiču tenzije umesto da promovišu deeskalaciju", rekao je Zeman, podsećajući da taj stav dele austrijski kancelar Verner Fajman, slovački premijer Robert Fico i mađarski premijer Viktor Orban.

On je u izjavi za agenciju TASS pozvao na hitno ukidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sankcija Rusiji.

Prema njegovim rečima, pokušaji pritisaka na Rusiju su neproduktivni i samo zatežu odnose Rusije i Zapada.

On je izrazio žaljenje što je pogoršanje situacije u Ukrajini odgodilo planove uvođenja bezviznog režima između Rusije i EU, rekavši da je uveren da će se to pitanje uskoro rešiti.

Češki predsednik je istakao značaj saradnje Rusije i EU.

"Rusija i EU ekonomski se nadopunjuju, njihove ekonomije su komplementarne. Oni nisu rivali, već saradnici. Rusiji su potrebne napredne tehnologije, dok su EU potrebne sirovine i resursi. Obe strane imaće koristi od razvoja međusobne saradnje", rekao je on.

Zeman je rekao da on u bliskoj budućnosti ne odbacuje integracije EU i Rusije. "Rusija će se pridružiti EU ili će se EU pridružiti Rusiji. Rezultat će biti isti. Proces ujedinjenja biće realizovan u narednih 20 godina", rekao je Zeman.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.