Završen protest korisnika kredita u švajcarcima u Zagrebu

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen protest korisnika kredita u švajcarcima u Zagrebu

Višečasovni protest udruženja "Franak" u Zagrebu na kojem se okupilo između 8.000 i 10.000 građana iz cele Hrvatske, ali i iz Srbije i Bosne i Hercegovine, završen je poslepodne ispred sedišta Vlade i Sabora, a protekao je bez incidenata.

Korisnici kredita u švajcarskoj valuti, okupljeni u udruženju Franak", protestom su želeli da pojačaju pritisak na vlast kako bi dugoročno bio rešen njihov problem. Oni traže konverziju kredita u kune po kursu koji je vredeo na dan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpisivanja ugovora o kreditu, kao i da kamata bude onakva kakva je bila na početku kredita.

Takođe traže i povrat svih preplaćenih sredstava. Smatraju da je glavni krivac za stanje Hrvatska narodna banka, pa traže ostavku guvernera Borisa Vujčića.

Zbog toga je deo demonstranata u protestnoj koloni koja se kretala centralnim gradskim ulicama protestovao ispred sedišta HNB, kao i ispred sedišta Vlade na Markovom trgu.

Na početku skupa, oko podneva, na Trgu Franje Tuđmana okupilo se oko 4.000 građana koji su u Zagreb doputovali autobusima iz cele Hrvatske. Podršku im je dalo i 50-tak članova beogradskog udruženja "Efektiva", koji su organizovano autobusom stigli u glavni grad Hrvatske.

"Banke nastupaju organizovano u celom regionu, organizovano varaju ljude na isti način. Nama ništa drugo nije preostalo nego da se samoorganizujemo i da im vratiimo istom merom", rekao je koordinator udruženja "Efektiva" Marko Vasić.

Okupljeni demonstranti nosili su transparente na kojima je pisalo: "Stop dužničkom ropstvu", "Pazite s kim bankarite" i "Protiv lihve i lihvara! Vratite nam naše dostojanstvo!", a gosti iz Beograda nosili su crvene kartone. Tokom protestne šetnje do glavnog zagrebačkog Trga bana Jelačića okupljenji su zviždali i uzvikivali "Lopovi, lopovi".

Na glavnom zagrebačkom trgu pridružili su im se predstavnici drugih udruženja, među njima i članovi udruženja veterana i ratnih invalida koji već mesecima u šatoru ispred Ministarstva branitelja traže ostavke čelnih ljudi tog ministarstva.

Tokom trajanja proteta u gradu je na snazi bila posebna regulacija saobraćaja, a ceo događaj obezbeđivale su jake policijske snage. Prema procenama policije, na protestu je učestvovalo između 8.000 i 10.000 građana.

Sabor je u januaru prihvatio izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarske valute u narednih godinu dana fiksira na 6,39 kuna, na teret finansijskih institucija. U tih godinu dana pokušaće se pronaći dugororočno rešenje.

Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.