Zašto ruski kosmonauti idu u svemir naoružani?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2016, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ruski kosmonauti idu u svemir naoružani?

Poslednjih godina, legenda o tome da kosmonauti na svemirske misije sa sobom nose oružje postala je popularna na ruskim društvenim mrežama. Kosmonaut Sergej Rjazanski nedavno je potvrdio istinitost te legende.

U intervjuu koji je dao za informativni portal "Lenta", kosmonaut Sergej Rjazanski se sa nostalgijom prisećao jedinstvenog trocevnog pištolja koji je nekada nosio sa sobom na misije u orbitu.

- To je bilo potpuno jedinstveno oružje - dve cevi sa glatkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kanalom i jedna sa žlebovima. Morali ste da budete spremni da se borite sa medvedima i vukovima koji bi mogli da vas napadnu nakon prizemljenja - rekao je Rjazanski.

Oružje o kojem Rjazanski govori je TP 82. U periodu između 1982. i 2006. godine svi ruski kosmonauti su ga nosili sa sobom u svemir i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Trocevni pištolj je takođe imao i oštricu, koja je mogla da se koristi kao mačeta u područjima sa bujnom vegetacijom ili kao sekira za cepanje drveća.

Rjazanski nikada nije pucao iz TP-82, a zvaničnici su odlučili da vatreno oružje kosmonautima nije neophodno i ono više nije deo njihove opreme. Međutim, mačeta, koja je bila deo naoružanja, i dalje je u upotrebi.

Sovjetski naučnik Boris Čertok je u svojoj knjizi "Rakete i ljudi" opisao događaj koji se odigrao 1965. godine u brodu "Voshod 2" koji je prevozio kosmonaute Alekseja Leonova i Pavela Beljajeva.

Oni su se spustili u tajgu na severu Urala, i spasilački timovi nisu mogli da dopru do njih nekoliko dana zbog guste šume i snega.

Čertok je opisao momenat u kojem spasioci iz helikoptera uočavaju medvede koji idu direktno ka vatri koju su kosmonauti zapalili u svom kampu.

U današnje vreme, sa napretkom tehnologije i pojavom dži-pi-esa, svemirski putnici imaju manje razloga da sa sobom nose oružje.

Ipak, za slučaj da vanzemaljci napadnu, Zemljanima koji se nađu u svemiru, na prvoj borbenoj liniji, i dalje je na raspolaganju bogat arsenal.  

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.