Zagreb: Predloženo da se bivšem predsedniku HGK oduzme 5, 1 miliona evra

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Predloženo da se bivšem predsedniku HGK oduzme 5, 1 miliona evra

Portparol zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je juče da je optužnicom protiv bivšeg predsednika Hrvatske privredne komore (HGK) Nadana Vidoševića predloženo da mu se oduzme imovinska korist od čak 39 miliona kuna (5,1 miliona evra).

On je u Zagrebu rekao da je u odnosu na Vidoševića predloženo "prošireno oduzimanje imovinske koristi" u skladu s mišljenjem knjigovodstveno-finansijskog veštaka koji je utvrdio da između njegovih zakonitih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prihoda i imovine postoji znatan nesrazmer. Uz to je predloženo i da mu se oduzme određeni broj umetnina.

Protiv dugogodišnjeg predsednika HGH i još osam osoba danas je podignuta optužnica zbog udruživanja za počinjenje krivičnih dela, zloupotrebe položaja i ovlašćenja kojima se, uglavnom iz Komore, izvuklo oko 36 miliona kuna (4,7 miliona evra).

Vidošević je 18 godina bio na čelu Komore, a s funkcije je otišao posle hapšenja u aferi "Remorker" krajem 2013.

Od 1990-tih, kada se priključio Hrvatskoj demokratskoj zajednici, bio je na više važnih političkih i privrednih funkcija.

Na predsedničkim izborima 2009. bio je nezavisni kandidat, ali nije uspeo da uđe u drugi izborni krug. Zapamćen je kao jedan od najbogatijih predsedničkih kandidata, a mediji su ga često prozivali zbog velike imovine koju je stekao od 1990-tih.

Tokom pretresa njegove vile u Zagrebu, nađena je skupocena zbirka umetnina i prepariranih životinja iz celog sveta. Mediji su pisali da je reč o jednoj od najvećih umetničkih zbirki na Balkanu, višestruko većoj i od umetničke zbirke bivšeg premijera Ive Sanadera, osuđenog za korupciju, koja je procenjena na milion evra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Podignuta optužnica protiv Natana Vidoševića

Izvor: RTS, 02.Jul.2015

Hrvatska kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podigla je optužnica protiv dugogodišnjeg prvog čoveka Hrvatske privredne komore Nadana Vidoševića, zbog izvlačenja novca iz te ustanove i drugih koruptivnih nedela. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.