Zabrana protesta u Hajdenauu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2015, 04:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana protesta u Hajdenauu

Nedelju dana posle nasilnih demonstracija desnih radikala u saksonskom Hajdenauu, nadležne vlasti su uvele zabranu javnih skupova tokom vikenda u celokupnoj oblasti ovog grada u blizini Drezdena. Razlog je to što na raspolaganju ne stoji dovoljno policijskih snaga koje bi mogle da situaciju na terenu drže pod kontrolom.

Za petak veče je bila planirana svečanost dobrodošlice za izbeglice (sa roštiljem, fudbalskim turnirom i drugim aktivnostima), ali paralelno sa tim su desničari >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hteli da ponovo izađu na ulice.

Građanska inicijativa Hajdenau je preko interneta pozvala na okupljanje, a nju su podržale slične desničarske organizacije u Frajtalu i Majsenu.

U Drezdenu je antinacistički savez najavio za danas (subotu) demonstracije protiv politički odgovornih koji su dopustili divljanje neonacista u Hajdenauu prošlog vikenda, a podrška je najavljena iz Lajpciga, Berlina, Frankfurta i Jene.

Šef partije Zelenih, Čem Ezdemir (Nemac turskog porekla) je uoči jučerašnje posete izbegličkom centru u Hajdenauu rekao da je zanimljivo kako se Saksonija postavlja protiv levih demonstranata, a istovremeno prepušta teren desnim radikalima.

"Pitam se koji posao zapravo obavlja saksonski ministar unutrašnjih poslova? Dani haosa u Hajdenauu moraju da budu okončani", rekao je Ezdemir.

* "Žurimo u Nemačku. Čuli smo da će nas primiti"

* Traži se crvenokosa koja je Merkelovoj vikala "glupa kučko"

* Mržnja prema izbeglicama: Pijani Nemci s noževima upali u azilantski dom

Za njega je neprihvatljivo da vlada u ovoj pokrajini kaže kako nema dovoljno policajaca, jer bi druge pokrajine sigurno pomogle. Ne može se četiri dana demokratija staviti van snage, poručio je Ezdemir i najavio svoje prisustvo svečanosti dobrodošlice u Hajdenauu.

Za vreme posete nemačke kancelarke Angele Merkel Hajdenauu u sredu, TV kamere su snimile ženu crvene kose sa naočarima za sunce, koja je nosila transparent "Izdajnica naroda!" i koja je sve vreme glasno prozivala Merkelovu na najpogrdnije načine. Policija je na osnovu tog snimka pokrenula krivični postupak protiv ove žene.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.