ZMAJ SE BUDI Kina pred najdramatičnijim zaokretom u poslednjih 30 godina

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZMAJ SE BUDI "Kina pred najdramatičnijim zaokretom u poslednjih 30 godina"

Kineski zakonodavci usvojili su jutros sveobuhvatan i kontroverzan zakon o nacionalnoj bezbednosti, javila je državna informativna agencija “Sinhua”.

Zakon je sporan zato što definiše nacionalnu bezbednost u širokim okvirima - od finansija, preko politike, vojske i sajber-bezbednosti, pa sve do ideologije i religije - pobuđujući strahovanje od većih ograničenja slobode mišljenja i građanskih prava.

Zakon ukazuje na vodeću ulogu Komunističke partije u uspostavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “centralizovanog, efikasnog i autoritativnog sistema upravljanja nacionalnom bezbednošću”, ali ne spominje novosnovanu partijsku Komisiju za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Si Đinping, koji vodi Komisiju, ranije je izjavio da bi nacionalna bezbednost trebalo da bude sveobuhvatna i da se odnosi na vojsku, ekonomiju, tehnologiju, životnu sredinu i kulturu.

Dr Eva Pils, stručnjak za kinesko pravo sa Kings koledža Univerziteta u Londonu, kaže da se time što se komisija ne spominje direktno ostavlja otvoreno pitanje koji bi partijski organ bio zadužen za nacionalnu bezbednost. Budući da zakon ne definiše nadležni partijski organ, niti pokušava da ograniči moć partije, on potvrđuje njenu vrhovnu ulogu u nacionalnoj bezbednosti.

Pilsova strahuje i da definicija nacionalne bezbednosti znači da “praktično svaki aspekt društvenog i ekonomskog života može da se posmatra kao pitanje nacionalne bezbednosti, čime se zakonom ovlašćenim institucijama daje mandat da intervenišu.”

“Mislim da zakon odražava i neo-totalitarnu ambiciju da se zadire u bilo koji sektor društva”, rekla je ona.

Vilijam Ni iz organizacije “Amnesti internešnel” izjavio je da je u svetu uobičajena praksa da zakoni o bezbednosti budu “usko” i “precizno” definisani, pri čemu se odnose na konkretne pretnje. Ali ovaj zakon, smatra on, utvrđuje mnoge problematične koncepte koji nemaju gotovo nikakve veze s nacionalnom bezbednošću, kao što su očuvanje “suvereniteta interneta” putem cenzure, promovisanje osnovnih socijalističkih vrednosti, zaštita od “nezdrave” kulture i ograničenje slobode vere.

“U poslednjih 30 godina ili duže, kineska vlada je postepeno davala ljudima veće slobode u oblastima života koje je smatrala neosetljivim”, kaže Ni.

“Čini se, međutim, da ovaj zakon pokušava da, u ime nacionalne bezbednosti, na agresivan način reafirmiše kontrolu nad mnogim aspektima života u Kini.”

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina pred najvećiim zaokretom u posljednjih 30 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2015

Kineski zakonodavci usvojili su sveobuhvatan i kontroverzan zakon o nacionalnoj bezbjednosti, javila je državna informativna agencija “Sinhua“...Zakon je sporan zato što definiše nacionalnu bezbjednost u širokim okvirima - od finansija, preko politike, vojske i sajber-bezbjednosti, pa sve do...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.