ŽIVE IH SAKATE Milioni muslimanskih devojčica strahuju od dolaska leta

Izvor: Kurir, 01.Jul.2015, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽIVE IH SAKATE Milioni muslimanskih devojčica strahuju od dolaska leta

Zakonom je zabranjeno od 2008. godine, ali u tradicionalnim zajednicama ono se i dalje izvodi

KAIRO - Za milione učenica u Egiptu nadolazeći letnji dani ne predstavljaju nikakvu radost. Upravo suprotno početak leta za njih je ujedno i početak sezone sakaćenja genitalija, tzv. ženskog obrezivanja.

Mona Mohamed imala je samo deset godina kad je podvrgnuta obrezivanju.

"Bila sam prestravljena. Vezali su me, majka i baka su bile uz mene", kaže Mona koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su članovi porodice držali na podu dok joj je doktor na podu dnevnog boravka davao anesteziju.

Seća se samo da su joj dali žvaku pre nego što je utonula u san. Tek kad se probudila shvatila je da je osakaćena.

Većinu devojčica obrezuju u dobi od 9 i 12 godina i to za vreme letnjih praznika, uglavnom u njihovim sopstvenim kućama. U Egiptu se najčešće izvodi tip 1 obrezivanje, odnosno odstranjuje se deo ili ceo klitoris.

Mona je imala sreće što joj je obrezivanje izveo doktor, mnogim devojkama ono izvode tradicionalne babice nesterilizovanim žiletima.

(CNN)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.