ŽENE: Evo zašto vam je seks ponekad bolan!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽENE: Evo zašto vam je seks ponekad bolan!

Bol prilikom seksa se smatra čestim problemom i može se naći kod gotovo dve trećine svih polno zrelih i seksualno aktivnih žena. Nekada je u pitanju prolazna pojava, ali ponekad može da bude u pitanju stvarno opasan razlog za brigu. Zato je bolje da saznate sve

Bol prilikom seksa može se javiti u bilo kom periodu života, a najčešće se opisuje kao peckanje, oštar bol, ili grč i može se javiti u različitim delovima tela, odnosno spolja, unutar vagine, duboko >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u karlici ili u stomaku.

Uzrok bola često je organske prirode, odnosno, može pratiti neko od ovih oboljenja:

Infekcije. Bakterijske i gljivične infekcije su najčešći uzrok bolnog snošaja.

Foto-ilustracija: Foter.com/memoflores, Freedigitalphotos.net/marin

Poremećaj položaja materice. Neke žene imaju matericu okrenutu ka nazad, i one često osećaju bol za vreme snošaja. To se događa kada penis udari u cerviks ili zid materice.

Endometrioza. Višak tkiva u materici i trbušnoj duplji, što može uzrokovati bolan seks.

Vulvodinija. Kod ovog stanja vulva je hipersenzitivna i ekstremno osetljiva na dodir.

Foto-ilustracija: Profimedia

Nedostatak estrogena. Za vreme menopauze sluznica vagine postaje tanja i smanjuje se količina vaginalne sluzi, što izaziva trenje i bol.

Upala bešike i mokraćnih puteva

Neki lekovi kao što su antihistaminici, antidepresivi i lekovi za pritisak, mogu uticati na količinu vaginalne sluzi, kao i na nivo seksualne želje i uzbuđenja.

Foto-ilustracija: Profimedia

Uzroci koji nisu organski:

Bol se može javiti i zbog nedovoljne uzbuđenosti prilikom snošaja, što se može lako rešiti pomoću lubrikanta. Naravno, partner mora biti nežan i pažljiv.

Foto-ilustracija: Profimedia

Nerazrešene seksualne traume iz prošlosti (moguće zlostavljanje)

Emotivni konflikt između partnera.

Negativni stavovi i predstave o seksu mogu smanjiti uzbuđenje i vlaženje i time povećati verovatnoću pojave bola

Foto-ilustracija: Profimedia

Šta se može učiniti? Kako bi se smanjio bol pri polnom odnosu stručnjaci savetuju:

Potrebno je proveriti da li postoje neki organski problemi, bolesti koje dovode do pojave bola, zato je poželjno potražiti stručno mišljenje ginekologa. Ako je reč o nekom akutnom stanju, potrebno ga je lečiti.

Foto: Profimedia

Ako se ne utvrde organski uzroci, a bol je prisutan i izaziva određeni nivo uznemirenosti i problema u odnosu, svakako je dobro potražiti stručnu pomoć psihologa ili psihijatra (najbolje stručnjaka koji je edukovan u oblasti seksualnih problema).

Možete probati i s Kegelovim vežbama ili vežbama opuštanja, koje mogu biti od pomoći za bolju stimulaciju.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.