ZATVORSKI PAKAO Begunac iz Šošenka provešće život u ćeliji od 10 kvadrata

Izvor: Blic, 06.Jul.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZATVORSKI PAKAO "Begunac iz Šošenka" provešće život u ćeliji od 10 kvadrata

Dvadesettrogodišnji Dejvid Svet, begunac iz zatvora koji je uhvaćen posle tronedeljne potere, boraviće 23 sata dnevno u maksimalno obezbeđenoj ćeliji, znatno manjoj od one iz koje su on i još jedan zatvorenik pobegli.

Svet, koji je ranjen prilikom hapšenja 28. juna, premešten je juče ujutro iz Medicinskog centra Olbani u bolnicu kaznene ustanove “Fajv points” u Romulusu (američka savezna država Njujork), a nakon medicinske procene, najmanje 24 sata kasnije, naći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će se među 150 muškaraca u Specijalnoj smeštajnoj jedinici, gde svaki zatvorenik jede, umiva se i provodi gotovo sve vreme u ćeliji od nepunih deset kvadratnih metara, s krevetom, platformom za pisanje, WC šoljom, slivnikom i tušem. Zatvorenici smeju da napuste ćeliju samo jedan sat dnevno, radi fizičkih vežbi.

Zatvor, koji se nalazi na oko 320 kilometara od njujorških jezera Finger, otvoren je 2000. i može da primi 1.300 zatvorenika.

Dejvid Svet i Ričard Mat pobegli su iz Kaznene ustanove “Klinton” u Danemori šestog juna. Oni su mesecima sekli zid koji je povezivao njihove dve ćelije, spustili se niz pasarelu do tunela, pomoću alata koji su koristili radnici probili zid od cigle i presekli lanac koji je držao poklopac šahta, kroz koji su pobegli.

Zatvor “Klinton” je visokoobezbeđena ustanova, ali kao stanari “počasnog” bloka i radnici u krojačkoj radionici, Mat i Svet su provodili dosta vremena izvan svojih ćelija.

Pridobili su čuvara da im obezbedi umetnički pribor, alat i pristup pasareli u zamenu za usluge i slike, a poverili su se i krojačici koja ih je obučavala. Ona im je obezbedila testere i čak pristala da ih vozi prilikom bekstva, ali je potom odustala, saopštilo je tužilaštvo.

Mat (49) je služio kaznu od 25 godina zatvora do doživotne robije nakon što je osuđen za otmicu i sakaćenje bivšeg šefa, a Svet služi doživotnu robiju zbog ubistva šerifovog zamenika.

Mat je ubijen kada ga je američka granična patrola naletela na njega 26. juna u šumi pored Malonija, oko 50 kilometara od zatvora “Klinton” i blizu kanadske granice. Svet je uhvaćen nekoliko kilometara dalje, u Konstablu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.