ZADUŽENI U ŠVAJCARCIMA: Dužnici goli i bosi ispred Vlade Srbije

Izvor: Kurir, 02.Dec.2015, 06:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZADUŽENI U ŠVAJCARCIMA: Dužnici goli i bosi ispred Vlade Srbije

Stan će me na kraju otplate koštati oko 150.000 evra, toliko moram da isplatim banci, rekla je Mirjana Uzelac, samohrana majka iz Novog Sada.

BEOGRAD - Građani zaduženi u švajcarcima poručili su juče ispred Vlade Srbije da im ne trebaju preporuke NBS koje nisu obavezujuće za banke i koje će im smanjiti mesečnu ratu za samo 2.000 dinara jer su im obaveze uvećane i tri puta, pa neki umesto 16.000 sada plaćaju 48.000 dinara.

Juče je bio četvrti dan protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dužnika koji već tri noći spavaju u šatorima u parku preko puta Vlade Srbije, a danas će održati i Skup golih i bosih, na kom će se muškarci skinuti. Ministarstvo finansija je drugog dana protesta iznenada saopštilo da je pripremilo rešenje koje je premijer Aleksandar Vučić obećao još pre mesec dana, a to je da se preporuči bankama da reprogramiraju kredite samo nekima od 21.000 dužnika koji ispunjavaju uslove.

Reprogram važi za one koji su kupovali prvi stan, kojima je dug veći od vrednosti nekretnine i koji ne mogu da vraćaju kredit. Mirjana Uzelac, samohrana majka iz Novog Sada, kaže za Kurir da se preporuke NBS odnose na nju, ali da ih ne želi jer važe samo za neke, a ne za sve koji su oštećeni.

- Rata mi je 2006. kada sam uzela zajam bila 14.000, a sada je 46.000 dinara, što je cela moja plata. Stan će me na kraju otplate koštati oko 150.000 evra, toliko moram da isplatim banci, a na početku su mi dali kredit od 55.000 franaka ili 35.000 evra - kaže ona. Dužnici poručuju da će noćiti pored Vlade sve dok im se ne omogući sistemsko rešenje problema, i to odobravanje konverzije kredita u evro po paritetu kursa na dan odobrenja zajma.

U udruženju Efektiva imaju saznanja da su dve banke spremne na ustupke kako bi u kombinaciji sa jednim od četiri modela NBS prilikom konverzije u kredit u evrima dužniku bilo omogućeno smanjenje rate za oko 35 odsto, ali ne znaju koje su to dve banke.

(V. S.)

Autor: Foto: Nemanja Pančić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.