Vulkan Vulf na Galapagosu ponovo aktivan posle 33 godine

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkan "Vulf" na Galapagosu ponovo aktivan posle 33 godine

Vulkan "Vulf", koji je najviši na ostrvima Galapagos, posle 33 godine mirovanja ponovo je aktivan zbog čega je ugrožena jedina zajednica ružičastih iguana na svetu.

Video proporcionado por la tripulación del Xpedition, durante las primeras horas de la erupción volcánica del Wolf. Gracias a Bitinia Espinoza; Floreano Nunez; Mónica Plaza.

- Vulkan nije u blizini naseljenih oblasti i nema opasnosti po ljude - saopšteno je iz Nacionalnog parka na Galapagosu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ostrva Galapagos nalaze se u Pacifiku i na oko 1.000 kilometara od Ekvadora.

Ružičaste iguane žive zajedno sa žutim iguanama i džinovskim kornjačama u severozapadnom delu ostrva.

Lava je do sada tekla ka jugoistoku i zvaničnici parka izrazili su očekivanja da životinje neće biti ugrožene.

U saopštenju se ističe i da trenutno nema opasnosti po turiste, ali je Ministarstvo za ekologiju objavilo upozorenje agencijama da preduzmu mere predostrožnosti.

Vulkan "Vulf" nalazi se na ostrvu Izabela i visok je 1.707 metara. Prva zabeležena erupcija bila je 1797. godine, a poslednja 1982. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.