Vučić: Mnogi dogovori sa Albancima su samo usmeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2017, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mnogi dogovori sa Albancima su samo usmeni

DAVOS, 18. januara 2017. () - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mnogo toga u dijalogu Beograda i Prištine nije postignuto u pisanoj formi, već samo u usmenoj formi.

Vučić je novinarima u Davosu rekao da je za Srbiju "problem samo jedna stvar" - upotreba i korišćenje oružja.

"Oklopna vozila ničemu ne vode, duge cevi ničemu ne vode, prosto to nije rešenje", dodao je on.

"I sad to što kažu da nemate pisani sporazum. Pa nemamo pisani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sporazum, ali to je deo onoga o čemu smo razgovarali i što smo dogovorili usmeno", rekao je Vučić u Davosu.

Zvaničnici NATO u Briselu danas su agenciji Beta rekli da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage" Kosova i da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

Oni su to rekli povodom tvrdnji da je pisanim aktom kao delom Briselskog sporazuma predviđeno da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost od Kfora za slanje policijskih, a ne samo bezbednosnih snaga na sever Kosova.

U razgovoru sa novinarima u Davosu Vučić je rekao da su u dijalogu Beograda i Prištine samo dva sporazuma u pisanoj formi, odnosno da je dva puta nešto potpisano, dok je "sve ostalo je postizano kao usmeni sporazum".

"I ono što smo postizali za Kosovsku Mitrovicu, za most, postizali smo u usmenoj formi. I ono što smo postizali za Telekom, do konačnog, rekao bih, parafa, sve je bilo u usmenoj formi. Ali šta ćete kad neko suštinu pokušava da zamagli formom, onda uvek dođete u takav problem. Ali sve u svemu, uveren sam i negde siguran da ćemo ostati stabilni i čvrsti kao kamen jer će to značiti ekonomski uspeh Srbije i bolji životni standard", rekao je Vučić.

U izjavi novinarima u Vučić je rekao da pored ekonomskih sastanak ima i političke koji se svi "tiču jedne teme, a to je puna regionalna stabilnost".

"Kao što vidite, to ovde mene prilično muči, a trudim se da govorim istinu i da ljudima pokazujem šta jeste suštinski problem, a ne da se igramo toga ko će šta da kaže za televiziju ili neke druge novine", rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje i da će ta pitanja biti rešena.

"Imali smo nek posredne kontakte sa Albancima na Kosovu i verujem da ćemo sve probleme da rešimo na miran i racionalan, razuman način", rekao je Vučić.

On je dodao da je uveren da će Srbija ostati stabilna i čvrsta kao kamen, što će, dodao je, značiti i ekonomski uspeh i bolji životni standard.

Sankcije Dodiku nisu rešenje, već dodatna komplikacija

Vučić je rekao kako ne misli da su sankcije Miloradu Dodiku, koje su uvele SAD, dobar način za rešavanje problema, kao i da će to samo dodatno zakomplikovati odnose u BiH.

"Nisam veliki pobornik sankcija i ne mislim da to išta rešava, samo će dodatno komplikovati odnose u BiH. Oni koji su donosili sankcije valjda znaju zašto su to napravili i ne znam samo šta je konačni cilj, ali svakako mislim da se stvari rešavaju dijalogom i razumevanjem između Srba, Bošnjaka i Hrvata za šta ću se zalagati u razgovoru sa Zvizdićem", rekao je Vučić za Rojters, prenosi N1.

On je dodao da očekuje dodatno smirivanje tenzija između Srba i Bošnjaka, "iako smo mi po tom pitanju već puno uradili".

Tokom posete Davosu, Vučić je najavio da će se sastati sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, ali da nema prevelika očekivanja.

Uvek je dobro razgovarati. Vidim da oni uvek unapred iznose teme kojima su nezadovoljni i koje žele da rešavaju, a mi imamo mnogo duži spisak stvari kojima smo nezadovoljni, ali mi ne pada na pamet to tako da izložim, naveo je on.

"Želim ozbiljan razgovor, a ne političke ucene. Uložićemo mnogo energije u dobre odnose s Hrvatskom, rekao je Vučić.

Mir i stabilnost prioritet Vlade Srbije

Vučić je prethodno, sa Rojtersovog "Global Markets" foruma, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, poručio da su mir i stabilnost glavni ciljevi Vlade Srbije.

U turbulentnoj atmosferi u svetu nije lako održati stabilnost na Balkanu, ali Srbija ulaže mnogo napora u svoj najvažniji cilj - da održi mir i stabilnost u regionu, rekao je srpski premijer, odgovarajući na pitanja koja su se mahom odnosila na ekonomske reforme njegove vlade, planove Srbije i situaciju u regionu.

Poručio je da Srbija ostaje posvećena pridruživanju Evropskoj uniji, te da veruje da Zapadni Balkan može da bude pokretačka snaga ekonomskog razvoja Evrope.

"Svi znamo da Zapadni Balkan može da bude pokretačka snaga za evropski ekonomski razvoj i da možemo da postignemo mnogo, samo ako se držimo zajedno i ako očuvamo stabilnost", rekao je Vučić, a prenosi Rojters.

"Još nisam doneo odluku da li ću se kandidovati za predsednika Srbije"

Premijer je na pitanje da li će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima rekao da još nije doneo odluku i da je u Davosu da bi rešio važnija pitanja za Srbiju i srpski narod.

Na Rojtersovom forumu posvećenom globalnim tržištima, Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da ubedi investitore da neće ponavljati greške iz prošlosti i da će gledati u budućnost, što znači ekonomsku i političku saradnju između suseda, a ne sukobe i rat.

Na pitanje kako je srpski narod doživeo Bregzit i nedavne izbore u Americi, Vučić kaže da su Srbi po pitanju Bregzita podeljeni, kao i Britanci, a da je više od 90 odsto građana bilo "ushićeno" zbog Trampove pobede, najviše zbog toga što smatraju da je SAD bila pristrasna tokom sukoba na Balkanu.

Na teritoriji Srbije boravi 9.200 migrantata

Govoreći o evropskim integracijama, Vučić je rekao da će Srbija uraditi svoj deo posla - kreirati bolje ekonomsko okruženje, na čemu je do sada dosta urađeno, te da će se starati o vladavini prava i ubuduće.

"A onda je sve na zemljama članicama EU", naglasio je Vučić.

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da trenutno na teritoriji Srbije boravi 9.200 migrantata.

On je naveo da su nadležni organi juče ubedili 300 migranta, koji su danima boravili u centru Beograda, da pređu u prihvatne centre i prihvate lekarsku negu, hranu, smeštaj...

"Ponosan sam zbog toga i zadovoljan sam. Nastavićemo da ih odvodimo u prihvatne centre, a kada prođe zima, onda mogu da idu gde god požele", rekao je Vučić.

Vučić: Očekujem Blumberg u Srbiji

Premijer je danas, posle razgovora sa predstavnicima Blumberga, izjavio da očekuje da će oni ubuduće biti prisutni u Srbiji i regionu, sa sedištem u našoj zemlji.

Vučić se u Davosu sastao sa direktorom Blumberga Peterom Grauerom, sa kojim je razgovarao o novim projektima ove kompanije u Srbiji, ali i o tome kako Blumberg može da doprinese izveštavanju o ekonomskim reformama i privlačenju stranih investitora u Srbiju.

Premijer je u toku dana imao brojne sastanke na kojima je, između ostalog, bilo reči i o PKB, ulaganjima u aerodrom, carinske službe, poljoprivrednu proizvodnju i preradu...

U toku popodneva, sastao se sa direktorom kompanije Al Dahra Hadimom Al Darejem, sa kojim je razgovarao o investicijama ove kompanije u poljoprivredu i prehrambenu industriju u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je primetio da su investitori iz arapskog sveta vrlo osetljivi na političke napade i da se "sklone" kada god osete da postoji neki problem u zemlji u koju bi želeli da investiraju.

Vučić je razgovarao i sa šeficom za odnose sa Evropom i Azijom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin, kojoj je rekao da je Srbija zainteresovana za trajniju saradnju i organizovanje regionalnih skupova u Beogradu, ali i učešće na skupovima širom sveta, kako bi podstakla investicije.

Naglasio je da je regionalna stabilnost bila tema više političkih sastanaka, te napomenuo da se trudi da svojim sagovornicima kaže istinu i pokaže koji su suštinski problemi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.