Vučić: Rezolucija uvredljiva za Srbiju

Izvor: VOA, 27.Nov.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Rezolucija uvredljiva za Srbiju

Uz ocenu da uzvojena rezolucija Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju nije važan ni obavezujući akt, srpski premijer je izjavio da je rezolucija uvredljiva, uznemirujuća i vrlo razočaravajuća za Srbiju

Rezolucija Evropskog parlamenta o Vojislavu Šešelju izazvala je danas loše reakcije u Beogradu, a predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić je održao prilično oštru konferenciju za novinare.

Uz ocenu da danas uzvojena rezolucija Evropskog parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << o Vojislavu Šešelju nije važan ni obavezujući akt, srpski premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom izjavio da je Rezolucija uvredljiva, uznemirujuća i vrlo razočaravajuća za Srbiju.

U pitanju je ili licemerje ili želja da se Srbiji nanese šteta, ocenio je Vučić i zahvalio se bugarskim poslanicima, Tanji Fajon i Edvardu Kukanu koji su pokušali da ukažu na loše posledice usvajanja rezolucije u Evropskom parlamentu:

"Imam pitanje za Evropski parlament – zašto je danas izašao u susret mržnji, ksenofobiji, utvarama iz prošlosti umesto saradnji, širenju tolerancije, miru i konačnom zatvaranju balkanskih rana i zakopavanju balkanskih grobova. Ako je to urađeno samo zbog hrvatskih izbora – mogu samo da kažem neodgovorniju predizbornu kampanju nikad nisam video."

Vučić je rekao i da je nemoguće povezati državno rukovodstvo Srbije sa Vojislavom Šešeljem, ali nije direktno odgovorio na pitanje o eventualnom zahtevu za izručenje Šešelja koji bi stigao iz Haga.

Po mišljenju predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića rezolucija o Šešelju nema nikakav značaj i biće zaboravljena za dva dana. Sa druge strane, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da je cilj deklaracije hrvatskog Sabora o Vojislavu Šešelju da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju da odustane od reformi i da preuzme na sebe svu krivicu za rat i stradanja iz 90-tih.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.