Vojska SAD: Napad na bolnicu u Kunduzu greška, a ne ratni zločin

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska SAD: Napad na bolnicu u Kunduzu greška, a ne ratni zločin

Novi šef Centralne komande američke vojske general Džozef Votel kaže da je prošlogodišnji napad na bolnicu "Lekara bez granica" u avganistanskom gradu Kunduzu usledio nakon serije grešaka i da će počinioci biti disciplinovani, ali tvrdi da nije načinjen ratni zločin.

AFP prenosi da je Votel danas objavio da je 3. oktobra 2015. godine posada aviona AC-130, inače poznatog kao leteća topovnjača, poleteo pre planiranog vremena ne ponevši listu zaštićenih zona i greškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio usmeren da bombarduje bolnicu u Kunduzu. U napadu je ubijeno 42 ljudi, a AP podseća da su "Lekari bez granica" napad nazvali ratnim zločinom.

Prema rečima vodećeg američkog generala, suspendovano je ili uklonjeno iz komandne strukture 12 osoba - komandanata, članova posade i pripadnika specijalnih snaga na zemlji, dok je preostalih četvoro dobilo ukor.

- Istraga je zaključila da određeni članovi personala nisu radili po pravilima vođenja borbe i zakonom o oružanom sukobu. Istraga je utvrdila da je incident kombinovani rezultat ljudskih grešaka, procesnih grešaka i zakazivanja opreme i da niko od personala nije znao da vrši napad na bolnicu - kazao je Votel.

Pročitajte još:

On je naveo da su američke specijalne snage koje su bile u pratnji avganistanskih snaga zatražile vazdušnu pomoć nakon četiri dana žestokih borbi protiv talibana koji su zauzeli grad na severu Avganistana. Prema tvrdnji Votela, posada AC-130 je za bolnicu mislila da je zgrada koju su zauzeli talibani.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američko licemerje: Masovno ubistvo je greška

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2016

Novi šef Centralne komande američke vojske general Džozef Votel kaže da je prošlogodišnji napad na bolnicu "Lekara bez granica" u avganistanskom gradu Kunduzu usledio nakon serije grešaka i da će počinioci biti disciplinovani, ali tvrdi da nije načinjen ratni zločin...AFP prenosi da je Votel...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.