Izvor: Politika, 31.Okt.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni udar u Burkini Faso

Blez Kompaore, ključni saveznik Zapada u antiterorističkim akcijama širom Sahela, svrgnut nakon 27 godina vladavine

Prema izveštajima agencija

Uagadugu – Predsednik Burkine Faso Blez Kompaore sišao je sa vlasti, objavio je juče Isak Zida, potpukovnik predsedničke garde u glavnom gradu Uagaduguu nakon masovnih antirežimskih demonstracija širom te zapadnoafričke zemlje.

Nakon 27 godina vladavine u Burkini Faso, Kompaore je juče na radio-stanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Omega pročitao svoju ostavku, uz najavu da je „mesto predsednika države upražnjeno”, preneo je Rojters.

Pre nego što je u teško naoružanom konvoju napustio prestonicu i uputio se na jug prema granici sa Ganom, Kompaore je zatražio da se u narednih 90 dana u Burkini Faso održe slobodni i javni izbori.

Četvrti afrički izvoznik zlata i ključni saveznik Zapada u antiterorističkim akcijama širom Sahela, Burkina Faso je stanju pojačanog političkog previranja od prošlog decembra kada je Kompaore najavio izmene člana 37 Ustava. On je zahtevao da se u Ustavu ukine vremensko ograničenje mandata predsednika države, što je izazvalo žestoke proteste u jednoj od najsiromašnijih država Afrike.

U takvoj atmosferi i bez prethodne najave, armija Burkine Faso je u četvrtak raspustila parlament i najavila formiranje prelazne vlade uz učešće „svih političkih partija”. Opozicija se oštro suprotstavila armijskom predlogu, zahtevajući bezuslovnu Kompaoreovu ostavku.

Nakon prvobitnog protivljenja Kompaore je juče popustio, pa su pregovori oko daljeg političkog uređenja Burkine Faso nastavljeni. U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun uputio je juče specijalnog izaslanika za zapadnu Afriku dr Muhameda ibn Čambasa u Burkinu Faso.

„Situacija u Burkini Faso deluje fluidno i može imati uticaja na zbivanja u regionu”, procenio je Čambas uoči dolaska u Uagadugu.

Kompaoreovom ostavkom Zapad ostaje bez važnog oslonca u borbi protiv ekstremista širom Sahela.

Nakon što je početkom milenijuma prekinuo saradnju sa pukovnikom Muamerom el Gadafijem, svrgnuti lider Burkine Faso razvio je tesne političke, finansijske i vojne veze sa Francuskom.

Osim toga, u jeku građanskog rata u sudanskoj provinciji Darfur, privatna američka kompanija za obezbeđenje „Blekvoter” imala je stacionar u Uagaduguu gde je obučila preko 600 vojnika Burkine Faso. Helikopteri „Blekvotera” jedno vreme su nadzirali porozne granice Burkine Faso sa Malijem i Nigerom.

I Francuska i SAD su iz Burkine Faso u više navrata slale bespilotne letelice u misije protiv simpatizera Al Kaide u Sahelu.

T. V.

objavljeno: 01.11.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Burkina Faso:Komandant garde privremeni predsednik

Izvor: Mondo, 01.Nov.2014, 10:33

Potpukovnik Isak Zida rekao je da preuzima mesto šefa države Burkine Faso nakon ostavke predsednika Bleza Kompaorea, posle masovnih uličnih demonstracija. Juče samoproglašeni predsednik načelnik generalštaba "na sigurnom"...Foto: AP Photo/Theo Renaut.."Preuzimam dužnost šefa države i pozivam...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.