Vlasnik drogerija DM odrekao se bogatstva

Izvor: Politika, 17.Avg.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik drogerija DM odrekao se bogatstva

BERLIN – Vlasnik nemačkog lanca drogerija DM, Gec Verner prebacio je celokupan udeo u vlasništvu ove kompanije jednoj dobrotvornoj fondaciji.

Kako je saopštio sam Verner, koji se pridržava američke izreke da „nije sramota postati bogat, ali je sramota umreti bogat”, njegovih sedmoro dece tako neće biti naslednici imovine više od jedne milijarde evra.

Lanac drogerija DM ima 2.200 filijala širom Evrope, sa 34.000 zaposlenih i godišnjim prometom od oko pet milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra. Samo u Srbiji DM ima 30 filijala u 17 gradova.

Svojoj deci Verner je, međutim, obezbedio kvalitetno obrazovanje jer, kako je naveo, „deca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da roditelji obezbede doživotno blagostanje njima i njihovim potomcima”.

Verner je 1973. osnovao lanac drogerija i time potpuno promenio sistem prodaje kozmetičkih i hemijskih proizvoda, pretvarajući drogerije u male samoposluge i time znatno snižavajući cene.

Nedavno su američki milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts i nemačkim „kolegama” uputili poziv da najmanje polovinu vlasništva poklone dobrotvornim organizacijama.

Međutim, odjeka nije bilo, a većina bogataša je navela da za tim nema potrebe, jer ionako već poklanjaju znatne sume za dobrotvorne svrhe.

Vlasnik DM drogerija Verner kao poslodavac već decenijama slovi kao „neobičan”. Zaposleni u filijalama imaju pravo da ako žele sami odrede asortiman, umesto o „personalnim troškovima” u firmi govori o „kreativnim troškovima”, a đake koji u DM-u izučavaju zanat šalje na pozorišne radionice da bi podstakao razvoj ličnosti.

Verner koji je i profesor preduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsrueu, upravo je kao koautor objavio knjigu „1.000 evra za svakoga” u kojoj se zalaže za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1.000 evra jer to doprinosi oslobađanju čoveka.

Sistem socijalne pomoći u Nemačkoj, koji je na snagu stupio pre pet godina stapanjem pomoći za dugoročno nezaposlene i pomoći za siromašne, Verner naziva „zatvorom sa spavanjem kod kuće”. Taj sistem, smatra vlasnik DM-drogerija, znači kršenje ljudskih prava i nepoštovanje više članova nemačkog ustava.

Gec Verner je uveren da će i ove njegove ideje jednog dana biti isto tako uspešne kao i kompanija DM jer „ništa nije tako moćno kao neka ideja za koju je došao pravi trenutak”.

Snežana Bogavac, dopisnica Bete u Berlinu

objavljeno: 17/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.