Vlada traži od Ustavnog suda zabranu referenduma u Kataloniji

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2014, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada traži od Ustavnog suda zabranu referenduma u Kataloniji

Španska vlada traži od Ustavnog suda da blokira planove o održavanju nezvaničnog referenduma o nezavisnosti severoistočne oblasti Katalonije koji je planiran za 9. novembar.

Katalonija je odustala u oktobru od planova da 9. novembra održi referendum o nezavisnosti od Španije pošto je sud proglasio takvo izjašnjavanje neustavnim.

Lider Katalonije Artur Mas umesto toga objavio je planove da istog dana budu održane takođe neobavezujuće "konsultacije građana", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << alternativno glasanje, otvoreno za svakog ko želi da se izjasni, a u čijoj bi organizaciji većinom učestvovali dobrovoljci, podsetio je Rojters.

Zamenik premijera Soraja Saens de Santamarija rekla je danas da je i alternativni referendum takođe neustavan.

Katalonske vlasti, kako navodi AP, saopštile su da će neformalni referendum biti odžan bez obzira na odluku Ustavnog suda, preneo je AP.

Najnovije ankete su pokazale da većina Katalonaca želi da referendum bude održan, ali da su skoro podjednako podeljeni po pitanju nezavisnosti te oblasti.

Iako su premijer Španije Mariano Rahoj i političari u Kataloniji pozivali na dijalog o statusu ove oblasti, posle odsustajanja od izvornih planova za referendum, napetosti su i dalje prisutne pre alternativnog glasanja 9. novembra.

"Videli smo, ne znam kako bih to nazvao, nameru da se održi nešto slično, lažno glasanje, koje ne ispunjava norme demokratije", rekao je Rahoj u četvrtak na konferenciji za novinare.

Španski premijer je već najavio da će pokušati da spreči "konsultacije građana" ukoliko se ustanovi da je ovakvo izjašnjavanje u suprotnosti sa zakonom.

Rahoj je dodao da će članovi vlade odlučiti o njenom narednom potezu i da li će slučaj izneti pred Ustavni sud.

Nije jasno, međutim, na koji način bi španska vlada mogla da spreči konsultacije ukoliko katalonski lideri odluče da uprkos protivljenjima glasanje sprovedu, navela je britanska agencija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.