Virus zika stigao do Kine

Izvor: Mondo, 10.Feb.2016, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus zika stigao do Kine

Virus zika pojavio se i u Kini, a prvi slučaj je zabeležen kod muškarca koji je nedavno putovao u Južnu Ameriku, potvrdile su kineske vlasti, prenosi danas novinska agencija Sinhua.

Foto: AP Photo/Leo Correa

Virus, koji izaziva međunarodnu zabrinutost nakon što se raširio na veći deo Severne i Južne Amerike, otkriven je kod 34-godišnjeg muškarca iz okruga Gansjan u istočnoj provinciji Đijansji, navodi kineska agencija, pozivajući se na podatke Nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << komisije za zdravlje i planiranje porodice.

Kineske zdravstvene vlasti procenjuju da opasnost od širenja virusa koji prenose komarci nije velika s obzirom na zimske vremenske uslove u Kini, dodaje Sinhua, a prenosi Rojters.

Zaraženi muškarac se od 6. februara nalazi u karantinu u bolnici u gradu u kojem živi, gde se oporavlja pošto mu se telesna temperatura normalizovala, a osip bledi, navodi kineska agencija.

On je putovao u Venecuelu gde je 28. januara dobio temperaturu, glavobolju i vrtoglavicu, a u Kinu se vratio 5. februara preko Hongkonga i Šenžena.

Zika se brzo širi po američkom kontinentu i karipskom regionu, a Brazil je najugroženija zemlja.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 1. februara međunarodno vanredno stanje zbog tog virusa, koji izaziva zabrinutost zbog moguće povezanosti sa porastom broja slučajeva mikrocefalije, urođenog nedostatka kod beba koji karakteriše abnormalno mala glava i eventualni problemi u razvoju.

Većina zaraženih nema nikakve simptome, ili ima blage simptome uključuju groznicu i osip po koži.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.