Vicepremijer Crne Gore kritikuje opoziciju zbog pretnje napuštanjem Vlade

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vicepremijer Crne Gore kritikuje opoziciju zbog pretnje napuštanjem Vlade

Potpredsednik crnogorske vlade i zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković kritikovao je najave opozicije o napuštanju Vlade izbornog poverenja i pozvao opoziciju da radi na jačanju poverenja u izborni proces za predstojeće oktobarske parlamentarne izbore.

Marković je posle sednice Vlade kazao novinarima da najave opozicije o izlasku iz Vlade izbornog poverenja doživljava kao "neracionalni, dnevno-politički potez" čiji je cilj "popravljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političkog rejtinga".

Deo opozcije koji je s vladajućom DPS potpisao sporazum o fer i slobodnim izborima i čiji su predstavnici radi kontrole izbornog procesa od pre par meseci deo vlade premijera Mila Đukanovića, najavio je da će izaći iz Vlade ukoliko Skupština potvrdi sporazum o zajedničkom upravljanju nacionalnom elektro-energetskom kompanijom sa italijanskom A2A.

Vlada koja je većinski vlasnik državne Elektropriverede Crne Gore (EPCG) dogovorila se sa drugim najvećim akcionarom i ključnim partnerom u toj kompaniji, italijanskom firmom A2A, o produžetku saradnje.

Dogovor dolazi posle intezivnih pregovora o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, čemu se do skora protivila A2A, čiji je udeo 41,6 odsto akcija EPCG.

Deo opozicije koji je u Vladi - Socijaldemokratska partija (SDP) i URA, najavio je napuštanje Vlade ukoliko Skupština usvoji ugovor sa A2A i optužuje Vladu da nije zaštitila državne interese u EPCG.

- Ukoliko ugovor sa A2A bude izglasan i URA izađe iz Vlade, to će biti loše po Crnu Goru - kazao je ranije danas lider URA Žarko Reakčević i dodao je da će taj građanski pokret potom bizi "otvoren" za sve opcije koje podrazumevaju mirne promene u zemlji.

Opoziciona trojka koja učestvuje u vladi - SDP, URA i Demos, smatra da je DPS prekršila sporazum o fer i slobodnim izborima koji, po njihovom tumačenju, obavezuje Vladu na kosensualne odluke o važnim, državnim temama, ali u DPS-u tvrde drugačije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.