Vesti u Berlinu: Tajni plan za samit Grupe 20 u Hamburgu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2017, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Berlinu: Tajni plan za samit Grupe 20 u Hamburgu

U Hamburgu se 7. i 8. jula sastaju najveći svetski moćnici na samitu G20, a nemačka vlada ima tajni bezbednosni plan, saznaje nedeljnik "Fokus". U hamburškoj luci je na vezu brod ratne mornarice, koji bi u slučaju terorističkog napada mogao da prihvati i zaštiti učesnike od daljih napada.

Jedan visokorangirani službenik je ovom magazinu otkrio da kao domaćini "moraju da razmišljaju i o najnemogućnijem scenariju".

Brod će obezbeđivati specijalne jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mornarice, čiji će pripadnici biti u civilu, a na brodu se pripremaju operacione sale za povređene. U slučaju preke potrebe, ovaj brod će moći da isplovi ka Severnom moru.

Kako bi se izbegla velika rasprava o angažovanju Bundesvera u zemlji, brod će oficijelno biti "stacioniran u luci zbog nedostajućih rezervnih delova".

Pored toga, marincima je - da ponovimo - naloženo da nose civilnu odeću.

Plan o ovim vanrednim merama je posledica najavljenog nasilja levih ekstremista povodom skupa lidera 20 vodećih država sveta.

U jednom poverljivom izveštaju državne bezbednosti se upozorava na "ozbiljno nasilje nad nedužnim prolaznicima". Pored toga, levičarski ekstremisti su ovog puta posebno dobro organizovani, navodi se u izveštaju.

Za razliku od samita G7 u bavarskom Elmau 2015. godine, ovaj put su na delu "iskusni akteri u žarištu autonomnog spektra", koji su uključeni u planiranje protesta.

Nejasno je da li je tajnost angažovanja ratnog broda neophodna samo zbog bezbednosti, ili kao što je već pomenuto - nemačka vlada želi da spreči ponovnu raspravu o spornom angažovanju oružanih snaga Bundesvera u zemlji, piše "Fokus". Prema nemačkom ustavu, Bundesver može da se mobiliše samo u slučaju katastrofa i tzv. unutrašnje vanredne situacije, na primer u slučaju terorističkog napada.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.